0:05
Főoldal | Rénhírek

A digitális tévé elzárja tőlünk E.T.-t

A digitális televíziózás terjedésével egyre kisebb az esélye annak, hogy egy idegen civilizáció fogja rádiójeleinket.

nyest.hu | 2010. február 1.

A digitális televízió előnyei számolatlanok az analóg adással szemben: az adás digitális rögzítése, kapcsolódó kényelmi funkciók, különböző hangsávok, digitális filmkölcsönzés vagy pay per view, online vásárlás... A választék azonban nem jön ingyen.

A SETI Intézet (Search for Extraterrestial Intelligence – a földön kívüli értelmes civilizációk kutatására szakosodott intézmény) alapítója, Dr. Frank Drake nemrégiben annak az aggodalmának adott hangot, hogy a digitális televíziózás elterjedésével és az ennek köszönhetően csökkenő analóg műsorszórás visszaesésével földünk egyre halkabb. Az így keletkező rádiójeleket – amelyeket egy idegen civilizáció képviselői esetleg elfoghatnának rádióteleszkópjaikkal – mind bajosabb lesz felfogni és értelmezni.

A terület kutatói egyetértenek abban, hogy az egyik legfontosabb esélyünk arra, hogy hírt adjunk létezésünkről a világegyetemben, az maga a mindennapi életünk során létrehozott rádiózaj. Ennek a zajnak számottevő része az analóg televíziózás sugárzása során keletkezett jelek összessége. Ezért aggasztó, hogy a Föld az elmúlt tíz évben egyre „halkult”.

Mivel mi magunk is – egyebek mellett – valami hasonlót keresünk rádióteleszkópok segítségével, lehetséges, hogy a technikai fejlődés rákényszerít bennünket arra, hogy átértékeljük, milyen típusú rádiójeleket keresünk, amikor a világűrt kémleljük.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!