0:05
Főoldal | Rénhírek

Ismét gyorsulhat a mobilinternet

Jelentősen felgyorsulhat a mobilinternet elterjedése a rádióspektrumok felosztásáról szóló európai uniós szabályoknak köszönhetően, amelyeket szerdán, a strasbourgi plenáris ülésen tartott voksolással fogadott el az Európai Parlament.

MTI | 2012. február 16.

A megszavazott rádióspektrum-politikai program (RSPP) azt hivatott elősegíteni, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a rádióspektrum felosztása, és az a lehető legjobban szolgálja az új technológiákat, mint például a 4G vezeték nélküli hálózat, amely nagyon magas letöltési sebességet tesz lehetővé.

A program szerint a tagállamoknak 2013. január 1-jéig kell engedélyezniük, hogy a 800 megahertzes frekvenciát vezeték nélküli hálózatok használhassák. Jelenleg ezt a frekvenciát az analóg tévécsatornák műsorainak sugárzásához használják. 2012 végégig azonban a tévécsatornának át kell állniuk a digitális sugárzásra, így a felszabaduló spektrumot a mobilinternet számára lehet felhasználni. A 800 megahertzes spektrumsáv több szempontból is ideálisabb a 4G vezeték nélküli szolgáltatások számára, mint az 1 gigahertz felettiek. Ez a sáv jobb elérést biztosít az épületeken belül, szélesebb a hatóköre, így egy hálózat kiépítéséhez is átjátszóállomásra van szükség.

A frekvenciák kiosztása nemzeti hatáskörbe tartozik, de európai szinten kell megállapítani azokat a szabályokat, amelyek alapján felosztják a spektrumot a szolgáltatók és felhasználók között.

A most elfogadott új szabályok segítenek majd a rádióspektrumok koordinált felhasználásában és gondoskodnak a maximális rugalmasságról és elérhetőségről. Korábban az európai koordináció a GSM-hálózat sikeréhez is elengedhetetlen volt.

Gunnar Hökmar, a téma EP-felelőse így kommentálta a döntést: „Azzal, hogy rendelkezésre áll a megfelelő rádióspektrum, Európában lehet a leggyorsabb a mobilinternet a világon. Európa ismét vezető lehet a telekommunikációs ágazatban, új munkahelyek jöhetnek létre, és a növekedésre is kedvező hatással lehet.”

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!