0:05
Főoldal | Rénhírek
Indiánok öröksége

Ismeretlen nyelv és számrendszer emlékeire bukkantak Peruban

Az 1600-as évek elején egy kíváncsi spanyol felfedező lejegyzett egy levél hátuljára néhány számot egy mára kihalt nyelven. Négyszáz évvel később a régészek rábukkantak Peruban a papírlapra, és nyomába eredtek az elfeledett nyelv és számrendszer rejtélyének.

nyest.hu | 2010. augusztus 26.

„Ez egy apró papírdarab, de hatalmas történetet mesél” – fogalmaz a felfedezésről a magdaelnai ásatásokat vezető régész, aki mintegy 30 éves kutat Peruban. Az írás egészen pontosan a spanyol számnevek (uno, dos, tres), és néhány arab szám (4-10, 21, 30, 100, and 200) lefordítása egy eddig ismeretlen nyelvre. A lefordított számok egy részét ezelőtt sosem látták a régészek, a többit pedig talán a kecsua vagy más indián nyelvekből kölcsönözték – számol be a Physorg.com. A kecsuát a mai napig beszélik Peru-szerte, ám a 17. században ezen kívül is számos más nyelvet használtak a régióban, így a kutatók előtt még hosszú út áll, hogy eldöntsék, vajon melyik nyelv emlékeit fedezték fel.

A híres Machu Picchu, az Inka Birodalom romvárosa Peruban
A híres Machu Picchu, az Inka Birodalom romvárosa Peruban
(Forrás: Wikipedia)

A lelet nem csak azért jelentős, mert bepillantást enged egy kihalt nyelv és számrendszer működésébe, hanem azért is, mert egyúttal egy letűnt közösség életéről is támpontot ad. „A lelet rávilágít, milyen sokszínű volt Peru kulturális öröksége a gyarmatosítási időszakban. Úgy tűnik, az őslakosok és a hódítók közti párbeszéd összetettebb volt, mint gondoltuk” – magyarázza Jeffrey Quilter vezető régész.

Hogy vajon pontosan milyen nyelvről van szó, azt egyelőre nem sikerült megfejteni. A kutatók jelenleg a legvalószínűbbnek a pescadora vagy a quingnam nyelvet ítélik. Ezekről azonban a nevükön kívül szintén nem tudnak semmit, sőt még az is lehet, hogy a két elnevezés ugyanazon nyelvre utal. Ugyanakkor a számrendszert maradéktalanul sikerült azonosítani: az biztos, hogy a letűnt indián közösség tagjai tízes számrendszerrel számoltak.

 

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. augusztus 26. 15:06
1 elhe taifin

A számok:

uno—chari

dos—marian

tres—apar

4—tau

5—himic [?]

6.—sut [?]

7—canchen

8.—mata

9—yucan

10—bencor

21. maribencor chari tayac

30 apar bencor

100 chari pachac

200 mari pachac

13 éve 2010. augusztus 26. 15:08
2 elhe taifin