0:05
Főoldal | Rénhírek

Írni tudó csodakesztyű

Amerikai tudósok összefogtak, és kifejlesztettek egy kesztyűt, amely írott szöveggé alakítja a mozdulatokat.

nyest.hu | 2009. szeptember 1.

Két amerikai egyetem – a Duke és a St. Lawrence –, valamint a Norconnect Inc. vállalat neurobiológusai összefogtak, és kifejlesztettek egy ujjatlan elektromos kesztyűt, amely képes a levegőbe „írt” mozdulatokat írott szöveggé alakítani – számolt be róla a PopSci.com. A kutatók eredményeiket nemrégiben egy tanulmányban is közzétették.

A kezdeményezés nagyon hasonló egy másik, szintén a levegőbe történő íráson alapuló kísérlethez, ráadásul a kesztyűn kívül további segédeszközöket: érzékelőket és egy digitális tollat is igényel. A kesztyű érzékeli a kéz és az alkar nyolc különböző izmának aktivitását, és ennek alapján készíti el a mozdulatok írott képét.

A kísérletben hat önkéntes vett részt, akiknek a számjegyeket (0–9) kellett ötvenszer a levegőbe rajzolniuk. A tudósok a kapott adatokat elemezték és felismertették a számítógéppel. Az eredmény: a számjegyek felismerése ötszöri ismétlés alapján 63%-os, harmincötször ismétlés után azonban már 97%-os volt.

A kutatók azt remélik, hogy az eszköz orvosi segítséget nyújthat pl. a Parkinson- és Alzheimer-kóros betegek terápiájában és betegségük korai felismerésében, mivel a betegségek egyik korai tünete a kéz rángása.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...