0:05
Főoldal | Rénhírek

A kockázatok és a mellékhatások tekintetében kérdezze meg okostelefonját?

Az okostelefon lassan már az életünknek minden területén átveszi a hatalmat, de azért az mégiscsak furcsa, hogy nem sokára egészségügyi tanácsokat is kaphatunk egy új applikáció segítségével.

nyest.hu | 2014. november 25.

Az olyan alkalmazások már mindennaposnak számítanak, amelyek az edzéseink adatait, a bevitt és az elégetett kalóriák számát vagy épp az alvásciklusainkat követik. Most az IBM és a Pathway Genomics egy olyan új okostelefon-alkalmazáson dolgozik, amely az összes digitálisan elérhető egészségügyi adatunkat és a DNS-ünk által tartalmazott információkat összesítve ad majd nekünk teljesen személyre szabott egészségügyi tanácsot – jelent meg nemrégiben a hír a Popular Science népszerű tudományos weblapon.

Az új alkalmazás neve Pathway Panorama, és várhatóan 2015-re készül el. Képes lesz analizálni a DNS-ünket, az interneten keresztül hozzáfér majd az összes digitálisan tárolt egészségügyi adatunkhoz, az IBM Watson elnevezésű mesterséges intelligenciájának segítségével pedig a gép képes lesz kommunikálni is velünk. A Watson az online szabadon hozzáférhető orvosi tanulmányokat, cikkeket is eléri majd, és ezekből is képes lesz kezelni bizonyos releváns információkat.

Az emberi genom
Az emberi genom
(Forrás: Wikimedia Commons / Ben Casey / GNU-FDL 1.2)

Azt, hogy mindez mennyibe fog kerülni: egyelőre nem tudjuk biztosan. De valószínű, hogy egy kisebb havi díjért már használhatjuk is. Az már komolyabb kérdés, hogy mennyire lesz képes összekapcsolni az új szoftver a genetikai információkat az egyéb egészségügyi adatokkal. Azt is sokat kell majd még tesztelni, hogy a Pathway Panorama által adott tanácsok mennyire állják lesznek hasznosak. Az azért elég valószínű, hogy betegség esetén még mindig orvoshoz lesz majd érdemes mennünk...

Forrás

IBM’s Watson Will Give You Health Advice Based On Your DNA

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!