0:05
Főoldal | Rénhírek

Internetre kerülnek a brit nemzeti könyvtár közkincsei

Kereshető és letölthető formátumban az internetre kerül a brit nemzeti könyvtár, a British Library - szerzői jogokkal már nem védett - negyedmillió könyve, kiadványa.

MTI | 2011. június 21.

Az internethasználók a könyvtár és a Google stratégiai együttműködése révén ingyen juthatnak majd hozzá több mint 250 ezer 1700 és 1870 között készült kötethez – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a British Library.

Az intézmény honlapja (www.bl.uk) szerint a digitalizálásra váró művek közé került a Mária Antónia francia királynéról szóló, 1791-ben megjelent feminista kiadványtól kezdve az első, belsőégésű motorral rendelkező tengeralattjáró 1857-es tervrajzán át, a vízilovak életét bemutató 1775-ben készült ismeretterjesztő könyvig számtalan különleges dokumentum.

A digitalizálás költségeit a Google állja, amely az elkészült alkotásokat a Google Books felületén, illetve a British Library honlapján keresztül szabadon kereshető és elektronikusan letölthető formátumban teszi közzé.

A brit nemzeti könyvtár gyűjteményében 14 millió könyv és csaknem 1 millió folyóirat található.

A digitalizálási törekvések már tavaly elindultak, ekkor mintegy 40 millió oldalnyi újság – köztük 350 éves kiadványok – elektronikus feldolgozását jelentették be.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!