0:05
Főoldal | Rénhírek
„Mittudomén, megyek a tévébe.”

Katasztrofális interjúk

Igencsak felborzolta a kedélyeket az a Fox News-interjú, amelyet az utóbbi évek legkínosabbjaként emlegetnek. Pedig van mivel versenyeznie: hírhedt interjúkatasztrófákból válogattunk.

nyest.hu | 2013. augusztus 19.

A múlt héten a Fox News olyan kínos interjút készített Reza Aslan vallásszociológussal, hogy még minket is felkavart, és rögtön megrohantak korábbi emlékeink traumatikus interjúkról, felkészületlen riporterekről és zabolázatlan alanyokról. Készítettünk is egy rövid válogatást ezekből.

1. Miért ír egy muzulmán Jézusról?

A Fox News amerikai tv-csatorna egyik élő interjújában Lauren Green műsorvezetőnő Reza Aslan vallásszociológust kérdezte új könyvéről, és ezzel sikerült összehoznia egy kínos, széplelkűeknek csak darabokban megnézhető interjút. A könyv (Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth) a történeti Jézus életét tárgyalja, a zavart pedig az okozta, hogy hiába a szerző négy diplomája és húsz év kutatói tapasztalata, ámde muzulmán.

Az interjú természetesen azóta bejárta az internetet. Egyesek a valaha volt legkínosabb interjúnak nevezték, amivel a FOX News hatalmas öngólt rúgott magának. Persze a csatorna sem hagyta annyiban a dolgot: Brent Bozell konzervatív írót és aktivistát bérelte fel, hogy megvédje Lauren Greent, amit ő meg is tett, kérdés, hogy nem lett-e ettől kínosabb az ügy a csatornának. (Amikor a műsorban Brent és a műsorvezető arról kezdenek el csevegni, hogy milyen kellemes dolog Laurennel összefutni a folyosón és egyáltalán, milyen jó ember, akkor egy picit összeszorul az ember gyomra.) Valószínűleg a műsorszerkesztői koncepció része volt, hogy a könyv tudományos hitelességét ezzel a tudománytalan kérdéssel kérdőjelezzék meg. Erről árulkodik az is, hogy a műsorvezetőnek előre be volt készítve néhány negatív kritika a könyvről, és amikor rájött, hogy interjúalanyát láthatóan nem sikerült zavarba hoznia, felolvasott belőlük néhányat. Az interjú vége felé az is kiderült, hogy Green nemcsak nem olvasta a könyvet, de Aslan munkásságát sem ismeri. Az utóbbi idők egyik legkínosabb interjúja nem kevésbé kínos véget ért, Reza Aslan könyve pedig a toplista első helyére ugrott.

2. „Maguk ezzel keresik a pénzüket?”

Szintén amerikai műsor, ezúttal egy brit vendéggel. Russel Brand színész, író és humorista csak Messiah complex (Messiás-komplexus) elnevezésű stand up comedy turnéját szerette volna egy kicsit promotálni az MSNBC Morning Joe című műsorában. Nem is indult olyan rosszul dolog: a humorista kicsit flörtölt Mika Brzezinskivel, viccelődött a stúdióban dolgozókkal (Work more quietly! ’Dolgozzatok halkabban!’), de egy idő után valami homályos okból kifolyólag a műsorvezetők vele kezdtek el viccelődni, csak éppen nem túl ízlésesen. Először is az akcentusát vették elő, pontosabban azt állították, hogy a rádióban nem értenek egy árva szót sem abból, amit mond, mindezt persze nem neki mondták, hanem egymásnak, mintha ő nem lenne ott.

Brand udvariasan felhívta beszélgetőtársai figyelmét a tiszteletlenségükre, de azon a ponton, amikor kiderült, hogy a riporterek még a nevét sem tudják megjegyezni (Willy Brandttel keverték), elszakadt nála a cérna, és még mindig irigylésre méltó hidegvérrel elmagyarázta a riportereknek, hogy hogyan is kéne végezniük a munkájukat. A mindezektől sokkos állapotba került profi tévések reakciója igazi csemege, kárörvendőknek is ajánljuk!

3. Hogyan ne kezdjünk el egy interjút?

Nem érdemes úgy interjúzni menni, hogy fogalmunk sincs, kivel fogunk beszélgetni. Például azért, mert olyan kínos szituációba keveredhetünk, mint a lenti videó riportere, aki filmelemzés-óráról lógott el az interjú kedvéért. Ettől talán még kínosabb, hogy a vele szemben ülő John Cusackről azt hitte, hogy Kevin Spacey. A keveredést talán az okozhatta, hogy mindkét színész játszott már olyan filmben, aminek a címében az America szó szerepel. Esetleg a két színész állítólagos hasonlósága zavarta meg?

John Cusack és Kevin Spacey az Éjfél a jó és a rossz kertjében című filmben (1997)
John Cusack és Kevin Spacey az Éjfél a jó és a rossz kertjében című filmben (1997)
(Forrás: washingtonpost.com)

Akárhogy is volt, a színész nem látszik sértődöttnek. Kár, hogy az interjúból csak ez a kis részlet érhető el, kíváncsiak lettünk volna, hogy eljutottak-e az első kérdésig.

4. „Mittudomén, megyek a tévébe.”

A következő videó kivétel: katasztrófának semmiképpen sem mondható, mégis tökéletesen példázza, hogy nem minden művész szeret szerepelni. Lajkó Félix hegedűművészt nyilvánvalóan promóciós célból küldték be Fábry Sándorhoz egy kis beszélgetésre, aminek az lett az eredménye, hogy a műsorvezető minden próbálkozása (és az előre megbeszélt kérdések) ellenére passzív interjúalanyából csak párszavas válaszokat tudott kihúzni. Ennek ellenére a közönség igencsak jól szórakozott a beszélgetést menteni próbáló műsorvezetőn.

5. A színész, aki megsértődött

Billy Bob Thornton Oscar-díjas forgatókönyvíró és színész. Sőt, a filmezés mellett a The Boxmasters nevű country rock zenekar dobosa. A zenekar 2009-ben meghívást kapott Jian Ghomeshi, a kanadai CBC rádió műsorvezetőjétől egy kis reggeli beszélgetésre, amit el is vállaltak. Igen ám, de Billy Bob állítólag kikötötte, hogy színészi munkásságáról nem lehet szó, csak a zenekarról. Ezt a műsorvezető vagy nem tudta, vagy nem foglalkozott vele, úgyhogy felemlegette azt a bizonyos Oscar-díjat. Először csak a zenésztársak összerándult arcizmai árulkodtak arról, hogy ez végzetes ballépés volt, aztán Billy Bob válaszai a neki feltett kérdésekre, ugyanis nem nagyon voltak. Ha mégis, semmi közük nem volt a kérdésekhez. Billy Bob ráadásul úgy megsértődött, hogy később még zenélni sem állt be a többiekhez. Persze az ügyet kommentálni sem kívánta. Mindenesetre az eset után a zenekar kanadai turnéja elmaradt, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a tagok influenzásak lettek.

A sort természetesen még sokáig lehetne folytatni, várjuk is a jó tippeket!

Nekünk is vannak még

whatculture.com: Five Film Star Interviews Gone Wrong

zencollegelife.com: 11 Celebrity Interviews Gone Horribly Bad

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. augusztus 25. 22:46
3 Sziba Rita

Elég kínos volt ez (nézni-hallani legalábbis): ujszamizdat.blogspot.hu/2012/09/egy-kicsit-furi.html

10 éve 2013. augusztus 21. 09:33
2 adalbert

"A sort természetesen még sokáig lehetne folytatni, várjuk is a jó tippeket!"

www.youtube.com/watch?v=SS-HTjcgP-c

10 éve 2013. augusztus 19. 20:25
1 mielikki

Bocsi. Nem akarok szőrszálhasogatni, de a "katasztrofális" rövid o-val írandó! A címben különösen figyeljetek oda!