0:05
Főoldal | Rénhírek

Ingyenes és legális – hivatalos adatok a weben!

A britek gazdagabbak lettek egy weblappal – és rengeteg információval. A web feltalálója elérte, hogy hivatalos adatokat tegyenek közzé a neten.

nyest.hu | 2010. január 25.

Ha nem is ábrándozunk nap mint nap arról, hogy államtitkok tudói legyünk, az átlagember azért valószínűleg szívesen megnézne egyet s mást a hivatalos adatbázisokban. Nos, a briteknek már módjuk van erre: Tim Berners-Lee, a web feltalálójaként ismert szakember ugyanis honlapot létesített erre a célra – számol be a Times Online.

A kíváncsi állampolgár olyasminek nézhet utána, hogy mi történik a befizetett adójával vagy éppen mennyit érhet most a birtokában lévő ingatlan. A data.gov.uk weboldalon kedvére böngészhet a kormányzati szervek és a civil szféra intézményei által közzétett információk között.

Fejlesztők hosszas munkájának eredménye a jelenleg elérhető honlap – és persze Berners-Lee lobbijának is. Ahogy a web-feltaláló fogalmaz, az adatok közzététele a beszámoltathatóságot és az átláthatóságot segíti elő. Emellett pedig hozzájárulhat ahhoz is, hogy a polgárok új és egyben újító módjait fedezzék fel az adathasználatnak.

A szakember hangsúlyozta, hogy mindez nem a magántitok megsértéséről szól, ugyanakkor állampolgári joga mindenkinek hozzáférni az egyébként nyilvános adatokhoz. „Ha például házat szeretnél venni, és tudni akarod, megfelelően építették-e meg vagy éppen ki van téve árvízveszélynek, ezen az oldalon megnézheted. Ha arra vagy kíváncsi, hány hal él a La Manche csatornában, azt is megtudhatod” – nyilatkozta.

A csábító ajánlatban tehát nehéz hibát találni: adatokhoz hozzájutni ingyen és ráadásul legálisan – Tim Berners-Lee népszerűsége nagy valószínűleg tovább nő majd a szigetországban.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...