0:05
Főoldal | Rénhírek

Illegális bevándorlóknak is jár a kedvezmény

A kaliforniai legfelsőbb bíróság hétfőn egyhangúlag úgy határozott, hogy az állam egyetemein és főiskoláin tanuló illegális bevándorlók továbbra jogosultak maradnak arra a kedvezményes tandíjra, amely az állam lakóinak jár.

MTI | 2010. november 17.

Kaliforniában a más tagállamokból érkezett amerikai állampolgárok az esetek többségében emelt tandíjat kötelesek fizetni. Az illegális bevándorlók „kivételezésének" ügyében egy csoport pert indított, mert megítélése szerint egy tagállamnak nincs joga felülbírálni azt szövetségi  rendelkezést, amely megtiltja, hogy az illegális bevándorlók a lakhelyük szerinti tandíj-kedvezményben részesülhessenek. Az alsóbb szintű bíróság a felperes javára döntött, Kaliforniai állam azonban megfellebbezte az ítéletet.

A Ming W. Chin bíró, a kaliforniai legfelsőbb bíróság egyik - konzervatívnak mondott - tagja által jegyezett végzés szerint az állam törvényei garantálják az alacsonyabb tandíjat mindazok számára, akik legalább három évig kaliforniai középiskolában tanultak, s azt el is végezték. Ez a testület szerint nem ellentétes a szövetségi törvénnyel, amely megtiltja, hogy az illegális bevándorlók a lakhelyük szerinti oktatási kedvezményben részesüljenek.

Kaliforniában becslések szerint mintegy 25 ezer törvénytelenül bevándorolt diák tanul az állam lakói számára fenntartott, kedvezményes tandíjjal.

A szövetségi törvények értelmében tilos az illegálisan bevándorolt személyek felsőoktatási tanulmányainak kormányzati támogatása. Az amerikai legfelsőbb bíróság a várakozások szerint hamarosan arról is dönt, hogy a tilalmat kiterjessze-e az oktatás alsóbb szintjeire.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!