0:05
Főoldal | Rénhírek

Idegen nyelvi programot tüntet ki a köztársasági elnök

A Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel elismerésben részesült a főváros II. kerületében található Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium. A kitüntetést Kiss Norbert, az államfői hivatal vezetője adta át pénteken.

MTI | 2011. október 23.

Kiss Norbert az MTI-nek elmondta, hogy a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel elnevezésű kitüntetést most első ízben kapja meg a fővárosban nem magánszemély, hanem közintézmény.

Az iskola kitüntetését a szülői munkaközösség terjesztette elő – fűzte hozzá. Kiemelte: az iskola különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar nyelv oktatása mellett az idegen nyelvi képzés is magas színvonalú legyen. A köztársasági elnök pedig fontosnak tartja, hogy a mai fiatalok körében ez kiemelt kérdés legyen – hangsúlyozta Kiss Norbert.

A kitüntetés létrehozásáról szóló államfői határozat 2010. szeptemberében jelent meg. A Köztársaság Elnökének Díszoklevele Éremmel kitüntetés a magyar nemzet közösségének szolgálatáért személyeknek, intézményeknek vagy településeknek adományozható. Az érdemérem és a díszoklevél éremmel elismerést a köztársasági elnök adományozza.

A pénteken elismerésben részesített intézmény az 1860-ban alapított Hűvösvölgyi úti – később Bányai Júlia elnevezésű – iskola jogutódja. Az ott elhelyezett alsó tagozat 1994-ben költözött a hét tanteremmel bővített – 1960-ban a főváros II. kerületének zöldövezetében, az Apáti-szikla alatt, az Ördögárok-patak partján épült – Pasaréti úti épületbe. 1995-ben a gimnáziumi tagozat megszervezésével az iskola szerkezetváltást hajtott végre. A gimnáziumi oktatás bevezetésével egy időben vette fel az intézmény a Pasaréten élt költő-műfordító, Szabó Lőrinc nevét. 1999-től – újabb szerkezetváltással – az iskola 13 évfolyamos két tannyelvű általános iskolaként és gimnáziumként működik, 8+5 osztályos szerkezetben. Első osztálytól heti öt órában oktatják az angol nyelvet, és három közismereti tantárgyat tanítanak a célnyelven. A kilencedik évfolyamon heti húszórás angol nyelvoktatásban részesülnek tanulóik.

Volt tanév, amikor 1000 tanulója volt az iskolának, amelyből kétszázat is meghaladta az állami gondozott gyerekek száma. A diákok kiemelkedő eredményeket produkálnak az érettségin és a felsőoktatási felvételiken.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!