0:05
Főoldal | Rénhírek
„Nem elég, ha magyar vagy, de sokat segít”

Hollywoodnak nem elég a magyarokból

Közismert tény, hogy a hollywoodi filmekben időnként elhangzanak magyar nyelvű, de legalábbis annak szánt mondatok. Számíthatunk ilyenekre a közeljövőben is, sőt, fővárosunkról is elneveztek két akcióhőst.

Somfai Barbara | 2010. október 5.

Korábbi cikkünkben már egész sokkoló csokrot gyűjtöttünk azokból a nevezetes pillanatokból, mikor a hollywoodi filmekben magyar szó hangzik el. A sort most két újabb beszólással bővítjük, merthogy Hollywoodnak nem elég a magyarokból.

Hollywoodot már a kezdeténél ellepték a magyarok. Ekkoriban írta ki Adolphe Zukor az önironikus, sokszor idézett „Nem elég, ha magyar vagy, de sokat segít” mondatot az ajtajára. Manapság már nem ilyen látványos, de azért még egyértelmű a magyarok jelenléte a filmstúdiók környékén. A hollywoodi filmekben manapság is gyakran elhangzik magyar szó.  Ezek tanúsága szerint például a jövőszázad keverék nyelve és a muszlim szabadságharcosok közös nyelve is a magyaron alapszik. Legújabban pedig Stallone és Rodriguez filmjében hallatjuk a hangunkat.

Buda and Pest, nice…

Sylvester Stallone a The Expandables – magyarul Hiányzók (amúgy éremgyanús megoldás a legrosszabb filmcímfordítások versenyén) filmjét nagy várakozás előzte meg, hiszen a könnyekkel, vérrel és tesztoszteronnal áztatott filmben felvonul a B-kategória összes nagy öregje Schwarzeneggertől Mickey Rourke-on át egészen Bruce Willisig és együtt zúznak a dzsungelben Stalloneval. A magyar szál pedig a rendező szerint egy „egyszerűen zseniális” húzással került bele.  A jelenetben Jason Statham, aki nem akarja felfedni ő és Stallone valódi kilétét, a „Hogy hívnak titeket?” kérdésre azt a megtévesztő választ adja: „Buda és Pest”. Návai Anikó Figyelőben megjelent interjúja alapján Sly meglehetősen ambivalens budapesti emlékeivel kapcsolatban. „Még most is látom magam előtt a géppisztolyos reptéri katonákat, ahogy őrzik a komcsi szabadságot” – idézi fel első emlékeit a Menekülés a győzelembe forgatásának kapcsán. „Húsz évvel később mintha egy egészen másik városba érkeztem volna” – teszi hozzá a rendező. Valamint azt is elárulja, hogy a Budának és Pestnek elnevezni a két főhőst szerinte „rettentő mókás”. De még mennyire!

Antal Nimród – jelenleg talán a legismertebb magyar Hollywoodban
Antal Nimród – jelenleg talán a legismertebb magyar Hollywoodban
(Forrás: IMDB)

És mit szólsz ahhoz, ha megölnélek téged, te kis majom!

– mondja majd Antal Nimród nem teljesen tökéletes magyarsággal Robert Rodriguez Machete című  – az Empire által mocskosnak és brutálisnak minősített – új filmjében. A rendező korábbi munkáiban is szívesen fogadott pár perces, úgynevezett cameo-szerepekre nagy embereket. Első számú kabalája Salma Hayek (bár ebben a filmben ő pont nem szerepel), de többször vendégszerepelt nála Quentin Tarantino is egy-egy extrém karakter megformálásának erejéig. Ő játszotta például az Alkonyattól pirkadatig átlőtt tenyerű bankrablóját. Antal Nimród a Ragadozók forgatása közben lett jóban Rodriguezzel, aki producerként vett részt a produkcióban. Így legeslegújabb filmjében megajándékozta őt is egy cameo-szereppel. Antal, aki a főgonosz egyik testőrét alakítja, a rövid jelenetben a fent idézett mondattal, magyarul hergeli a címszereplőt, majd a biztonság kedvéért le is fordítja neki angolra. Ez nem bizonyul jó ötletnek. Danny Trejoval nem érdemes kukoricázni, hamarosan egy bokornyírót kap a rossz beszólásáért az arcába, így aztán több szó sajnos nem hangzik el magyarul a filmben. Az elhíresült áltrailerből készített filmet és Antal Nimród suta, de egyértelműen magyar mondatát majd novembertől láthatjuk, hallhatjuk a mozikban.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. október 5. 18:45
3 Merlyn

Színvonalas, érdekes cikk a nyesten, mint mindíg. Gratula...

De..."felvonul a B-kategória összes nagy öregje Schwarzeneggertől Mickey Rourke-on át egészen Bruce Willisig és együtt zúznak a dzsungelben Stalloneval"...

Ha már B-s sztárok, akkor inkább Dolph Lundgren , Eric Roberts, Steve Austin, Charisma Carpenter nem?

Minden tiszteletem a poszt írójáé, de nem vél felfedezni némi kis különbséget a két "lista" között?

Tudom, divat ezt írni a The Expandebles szereplőiről, angol nyelvterületen kívül legalábbis. Ott inkább a filmet magát jellemzik így.

"The Expendables feels throughout like the best B-movie of 1985."

Amúgy meg Imdb :)

A Machete ominózus jelenete valóban vicces (nekünk magyaroknak tuti), pláne hogy Antal arca kevésbé ismert, így meglepő, amikor magyarul szólal meg. Az már csak plusz adalék, hogy később Rodriguez elég hűen jellemzi a kelet európai mentality-t, amikor Antal, és egy másik bizt.őr (orosz) egyszerűen ellóg a harctérről, xarban hagyva a Bosszt.

13 éve 2010. október 5. 10:53
2 ppeli.geo

Köszönjük a pontosítást. A téves utalást levettük.

13 éve 2010. október 5. 09:50
1 ironstef

Tarantino Rodriguezes cameo-szerepére a Desperado a legjobb példa.

www.youtube.com/watch?v=bk6i-8s9Kzg

A négy szoba zárójelenetét, vagyis az utolsó szobát ráadásul Tarantino rendezte.