0:05
Főoldal | Rénhírek

Hogy Nyilas Misi pakkot kapjon...

Kiemelkedően tehetséges erdélyi magyar középiskolásokat támogat a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület.

nyest.hu | 2013. december 23.

Az erdélyi magyar gyermekek a romániai átlagnál jóval kisebb arányban végzik el a középiskolát, különösen az olyanok, akik falusi környezetben vagy szórványban élnek. Nagyon sok hátrányos helyzetű tehetséges gyermek kallódik el, elsősorban anyagi okok miatt. Fennáll annak a veszélye, hogy az iskolázatlanság miatt a magyar Erdély Európa cselédpiacává váljék.


Ezen a helyzeten próbál folyamatosan enyhíteni a Nyilas Misi Tehetségtámogató Program, melyet erdélyi és magyarországi egyetemi tanárok kezdeményeztek tíz éve. A programot szervező és működtető Egyesületet a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Kiváló Tehetségpontként akkreditálta. A program keretében évente 250–300 erdélyi középiskolás vagy középiskolába készülő, jól tanuló, nehéz sorsú magyar gyermek kapott, illetve kap egy-egy (vagy két-két) támogatótól havi rendszerességgel ösztöndíjat. A támogatottak közül mintegy 510 tanuló már sikeresen leérettségizett; háromnegyed részüket egyetemre is felvették. Közülük sokan továbbra is élvezik korábbi támogatójuk bizalmát, támogatását.

Az ösztöndíjfelhívást minden év tavaszán erdélyi magyar újságokban, televíziós műsorokban teszik közzé, és az iskolákba is eljuttatják. Azok pályázhatnak, akik igazolják, hogy családjukban az egy főre esőjövedelem nem éri el a létminimumot, és kitűnő vagy jeles tanulók. A pályázatokat tanárokból, egyetemi oktatókból álló kuratórium rangsorolja. A pályázati feltételeknek megfelelő tanulók közül annyi gyerek kap ösztöndíjat, ahánynak támogatót találnak. A szülők a kuratóriummal kötött szerződésben vállalják, hogy gyermeküket magyar tannyelvű iskolában tovább taníttatják, és az ösztöndíjat kizárólag a gyermek szükségleteire költik.

Hogy Nyilas Misi pakkot kapjon...
Forrás: nyilasmis.ro

A támogatók évi 180000 vagy 90000 forinttal (illetve 600 vagy 300 euróval) segítik pártfogoltjukat. Az adományokat a kolozsvári Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület fogadja és továbbítja a gyerekeknek. Az adományok 10 százaléka az Egyesület adminisztrációs költségeit fedezi. A támogatók megkapják támogatottjuk címét és fényképét, így kapcsolatba is léphetnek vele, a támogatott tanuló pedig köteles rendszeresen beszámolni a támogatójának.

A tehetségtámogató programot a 2013-2014-es tanévre is meghirdették. A felhívásra 213 tanuló pályázott; a kuratórium közülük 100 tanulót talált minden tekintetben támogatásra érdemesnek. E tanulóknak keresnek most pártfogót. Akinek módjában áll segíteni, jelentkezzen a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesületnél. A program szervezésében olyan nyelvészek is részt vesznek, mint É. Kiss Katalin akadémikus, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa, a PPKE egyetemi tanára és Péntek János akadémikus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem egyetemi tanára.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!