0:05
Főoldal | Rénhírek

Hoffmann: megszűnik a tanárok megalázó helyzete

Jövőre életbe lépő közoktatási törvény egyik nagy erénye a pedagógusok becsületének visszaadása – jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézményben szerdán tartott megyei tanévnyitó ünnepségen.

MTI | 2011. szeptember 1.

Az államtitkár a fogyatékos gyermekeket is oktató intézmény tanévnyitóján arról beszélt, hogy ha vannak is kudarcok az iskolákban, ha nap mint nap fáradtan térnek is haza a pedagógusok, mindig képesnek kell lenniük az újrakezdésre. Hozzátette: ez az erő már csak azért is fontos, mert ha az iskolákban rend, fegyelem és kemény munka tapasztalható, akkor Magyarország ismét dolgos, eredményes és virágzó ország lesz.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: e cél jegyében látott hozzá a kormány tavaly nyáron az új közoktatási törvény kimunkálásához, majd bejelentette: szerda délelőtt elfogadták a törvény alapkoncepcióját. Az ünnepségen összegyűlt pedagógusoknak címezve mondandóját úgy fogalmazott: bizonyára kíváncsiak rá, hogy mi fog történni jövő szeptembertől, az új törvény életbelépése után.

Egyebek mellett elmondta, hogy a jogszabály visszaadja az iskoláknak a nevelő funkciót, és ezt a célt a nevében is hordozza majd. Új nemzeti alaptanterv készül kevés választható tankönyvvel, megszűnik a tanárok megalázó helyzete, s nő a megbecsülésük a szakmai, jogszabályi és anyagi háttér megteremtésével.

Az államtitkár azt mondta, hogy remélhetőleg ismét „gyémántcsiszolónak” érezhetik majd magukat az oktatók, míg a szülőket a nevelésben való partnerségre és a gyermekeikkel esténként folytatott nagy beszélgetésekre kérte.

Szabó István, a Pest megyei közgyűlés alelnöke (Fidesz-KDNP) köszöntőjében azt emelte ki, hogy az elmúlt húsz évben még soha nem volt ilyen nehéz a tanévkezdés, mint most, de szerinte nincs idő a kétségekre.
Fördős Attila, Vác polgármestere (független) egyebek mellett arról szólt, hogy noha különböző fenntartású intézmények működnek a városban, nagy öröm, hogy ezek az intézmények kiválóan megférnek egymás mellett.

A megyei tanévnyitó helyszínén megjelentek a Societas Baloldali Ifjúsági Mozgalom képviselői is, és az épület bejáratánál a szavaik szerint „ámokfutást” végrehajtó Hoffmann Rózsát „negatív mesehősként” ábrázoló kartonfigurát állítottak fel. Rögtönzött sajtótájékoztatójukon azt mondták: az új, elhibázott közoktatási törvény csak a diákok túlterhelésére és a tanárok leépítésére jó.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. szeptember 1. 16:50
1 doncsecz

Hadd ne mondjam má' meg Hoffmannak mivel lehet a tanárok becsületét visszaadni. Mert továbbra is az lészen, hogy a gyerek széttöri a széket a tanárja fején, vagy akár meg is öli. Ne közoktatási törvénymódosítással, meg ilyen olyannal, a társadalom egészét érintő átformálással, ennek a liberalizálódásnak a felrúgásával lehet visszaadni a tanítás becsületét.