0:05
Főoldal | Rénhírek

Főtt ételek és főtételek: nem mindegy, hogy mit eszünk?

Érdekes akciós felhívást kaptunk lencsevégre Budaörsön – mindjárt három különböző formában, gondosan egymás mellé helyezve.

nyest.hu | 2017. szeptember 18.

Izgalmas akcióval állt elő a budaörsi Ízvarázs/Grillvarázs étterem: 50%! Nem mindegy persze, hogy minek az árából.

Fele áron
Fele áron

Közelről mindjárt egyértelművé válik, miről is szól az akció:

Minden
Minden

Persze, az egybeírás-különírás szabályairól szóló fejezetek nem hiába követelik ki maguknak a terjedelmet a helyesírási szabályzatban: az akció szervezőjét is elbizonytalanították legalább annyira, hogy a következő képen már kicsit módosítva adjon hírt a lehetőségről:

Főtt
Főtt

No de jó ez így egyáltalán? Hiszen amikor kiejtem, akkor egészen röviden hallom azt a t-t... Esetleg talán így kellene írni?

Étel
Étel

A helyes megfejtés természetesen az első képen látható: főtt étel – amint arról a helyesírási szabályzat 94–141. pontjából magunk is meggyőződhetünk.

Az utolsó megoldás – főtétel – valóban kérdéses a szövegkörnyezet ismeretében, azonban az egybeírás-különírás finomságait nem ismerőknek is szólnak Szilágyi N. Sándor a változó magyar helyesírásról szóló sorai:

Az egybeírás-különírás úgy agyrém, ahogy van, mert ezt a nyelvészek az ő grammatikai kategóriáik (és nézeteik) szerint akarják íratni mindenáron, és mindent lehetőleg egyformán, ami az ő hitük szerint grammatikailag egyforma, miközben pedig a magyarok nem a nyelvész grammatikájával beszélnek/írnak, hanem a magukéval, és ez a kettő nem is nagyon hasonlít egymáshoz. 

Szilágyi N. Sándor cikkét itt olvashatja

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...