0:05
Főoldal | Rénhírek

Fokozatosan kétnyelvű lesz Vukovár

Nem halasztja el a horvát kormány a kétnyelvűség bevezetését Vukováron annak ellenére sem, hogy szombaton mintegy húszezren tüntettek a szerb nyelvű cirill feliratok bevezetése ellen a kelet-horvátországi városban – közölte a Jutarnji List hétfői számában.

MTI | 2013. február 5.

A horvát napilap értesülései szerint a kormány elvárja, hogy  a korábbi bejelentéshez híven  az állami hivatalok és intézmények a hónap folyamán kifüggesszék a latin és cirill betűs táblákat. A kétnyelvűség bevezetése azonban valószínűleg fokozatosan történik meg a Duna-parti városban, mert az utcák és közterek nevét jelző táblák kihelyezéséért nem a kormány, hanem a városvezetés a felelős.

Figyelembe véve azokat a feszültségeket, amelyeket az intézkedés bevezetése okozott, valamint ismerve Željko Sabo, Vukovár szociáldemokrata polgármestere álláspontját  amelynek lényege, hogy halasszák el a kétnyelvűség alkalmazását a májusi helyhatósági választások utáni időkre  a cirill betűs utcanévtáblák kihelyezésével valószínűleg várnak még. A jelek szerint ezt az ottani szerb közösség sem kifogásolná  írta a lap.

„Az egyik legismertebb horvátországi szerb politikussal folytatott beszélgetés alapján az a benyomásunk, hogy megelégednének a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezésével a város bejáratainál, mert tudatában vannak annak, hogy ez a kérdés jelentős mértékben megnövelte a feszültséget”  idézete a Jutarnji List egy meg nem nevezett kormányközeli forrás szavait.

A lap szerint a horvát külügyminisztérium úgy véli, hogy a kétnyelvűség miatt kirobbant vitának nem lesznek nemzetközi következményei. Horvátország várhatóan július elsején válik az Európai Unió teljes jogú tagjává. Diplomáciai körökben úgy ítélik meg, hogy a kétnyelvűség bevezetése még akkor sem befolyásolná a csatlakozási felkészültségről szóló jelentést, ha rövid időre elhalasztanák a törvény gyakorlati alkalmazását  közölte a Jutarnji List.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!