0:05
Főoldal | Rénhírek

Fizet a YouTube

Megkapják az őket megillető jogdíjakat a magyar zenészek – szerzők és művészek – a YouTube videomegosztó szerda óta elérhető magyar verziójára feltöltött alkotásaikért – jelentették be Budapesten, az ArtisJus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MTI | 2012. március 3.

A YouTube és az ArtisJus Egyesület megállapodásáról Kitzinger Dávid, az ArtisJus osztályvezetője elmondta, hogy a digitális piac nagyon képlékeny, a fogyasztói szokásoktól függően folyamatosan változnak a modellek. Az ArtisJus feladata az, hogy a digitális tartalomfejlesztés modelljeit átültesse a magyar piacra, megértesse partnereivel annak működését. Az internetes felületek megjelenésével a reklámpiac teljesen átalakult. „Meg kell tanítani a reklámozókat a YouTube.hu által kínált új hirdetési lehetőségekre” – tette hozzá.

Mint azt Tóth Péter Bertalan, a jogvédő iroda képviselője kifejtette, a videó jogtulajdonosa – amely lehet egy televíziós csatorna, egy kiadó vagy egy zenekar – dönti el, hogy feltölti-e az adott tartalmat a weboldalra. A feltöltés után a mozgóképet úgynevezett metaadatokkal látják el, ezek az adatok egyrészt segítik a fogyasztókat a tartalom vagy a művész megtalálásában, másrészt egyéb információkkal együtt az ArtisJus automatikus felismerő rendszerén keresztül azonosítják az alkotót. Így tudják eljuttatni a reklámbevételekből a szerzőknek járó díjakat. Hozzátette, hogy a weboldalra már feltöltött művekért visszamenőleg nem fizetnek, a rendszer csütörtöktől számlál.

Patrick J. Walker, a YouTube regionális partnerségekért felelős igazgatója elmondta, a tartalomgazdák a YouTube.hu-n keresztül könnyen és egyszerűen sok embert tudnak elérni. A tartalom használata jobban ellenőrizhető és folyamatosan monitorozható.

„Követni tudják, hogy mennyien néztek meg egy videót, mennyi ideig kötötte le a látogató figyelmét, ki töltötte le, és milyen úton jutott el hozzá a mozgókép. Ezek az adatok segíthetik például a lemezkiadókat abban, hogy egy zenekarnak hova érdemes nagyobb koncertturnét szervezniük” – tette hozzá.

Az ajánlórendszernek köszönhetően elsősorban magyar alkotásokat találnak a YouTube.hu-ra látogatók, de a felületről a nemzetközi videók éppúgy elérhetők, mint a már megszokott YouTube.com-ról.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!