0:05
Főoldal | Rénhírek

Európa az iskolákba jön

Az iskolanapokon a diákok azokat a feladatokat kedvelték a leginkább, ahol az egyes tagállamok és tagjelöltek nevezetességeit, zászlóit, nyelveit vagy himnuszait kellett felismerniük.

MTI | 2014. augusztus 16.

Szeptemberben folytatódnak a középiskolákban az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapok, a program célja, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a diákokkal az EU működését és az unió nyújtotta lehetőségeket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös közleményében – amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez – kifejtették: az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló sorozat tavasszal indult, akkor 13 helyszínen közel 7000 diák és 600 pedagógus vett részt az iskolanapokon.

Az országosan összesen 30 iskolanap jelentős részét hátrányos helyzetű kistérségekben tartják meg. A tavaszi félévben volt rendezvény egyebek mellett a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, a balassagyarmati Szondi György Szakközépiskolában, Hajdúböszörményben a Veress Ferenc Szakképző Iskolában és Mohácson a Kisfaludy Károly Gimnáziumban. Az őszi félévben még 17 iskola vehet részt a programban, például a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium, a kadarkúti Jálics Ernő Általános, Szakképző, Alapfokú Művészeti és Szakiskola, a ráckevei Ady Endre Gimnázium, és az újszászi Rózsa Imre Középiskola és Kollégium.

Az iskolanapokon izgalmas játékok várják a diákokat, akik közben ismereteket szerezhetnek az EU-ról. Az eddigi iskolanapokon a diákok azokat a feladatokat kedvelték a leginkább, ahol képeket – az egyes tagállamok és tagjelöltek nevezetességeit, zászlóit – vagy pedig hangokat – nyelveket, himnuszokat – kellett felismerniük. A diákok és tanáraik előre felkészültek a különböző uniós témákból, például környezetvédelemből, gasztronómiából, földrajzból vagy a nemzetek népviseleteiből.

Ön hányat ismerne fel?
Ön hányat ismerne fel?
(Forrás: Wikimedia Commons / Maycoll F. Vieira)

Az iskolanapokon helyezést elért csapatok értékes jutalmakat kapnak. A győztesek budapesti osztálykirándulást nyernek, amelynek keretében felkeresik a budapesti Millenáris Parkban található uniós központot, az Európa Pontot is. A programban részt vevő iskolák 100 ezer forintos vásárlási utalványban részesülnek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!