0:05
Főoldal | Rénhírek

Esterházy Péter román irodalmi díja

Esterházy Péter Kossuth-díjas író hétfőn Romániában megkapta a külföldi íróknak járó legrangosabb elismerést, az Ovidius-díjat. A kitüntetést a fekete-tengeri Neptun üdülőhelyen a Nemzetközi Irodalmi Konferencia keretében nyújtották át.

MTI | 2009. június 16.

Esterházy Péter az MTI-nek elmondta: örül az elismerésnek, „az Ovidius-díj jó díj, mert eddig jó emberek kapták, mint például tavaly Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, vagy korábban Jorge Semprún spanyol születésű francia nyelven alkotó író. Jó azért is, mert kollegák között vehettem át a díjat”.

Esterházy az Esterházyak között. Az író Nádler István akadémiai székfoglalóján, 2006-ban
Esterházy az Esterházyak között. Az író Nádler István akadémiai székfoglalóján, 2006-ban
(Forrás: MTI/Friedmann Endre )


Mint kifejtette, az Ovidius-díj annak a jele, hogy másik kultúrában az ember könyve élő könyv, mert külföldön mindig kérdés, valóságos-e az író kötete, eleven-e az adott kultúrában, tehát olvassák, vagy csak holt betű.
„A díj bizonyíték arra, hogy könyveim élő könyvek Romániában is” – fűzte hozzá a magyar író.
Az Ovidius-díjat nyolcadik éve Romániában az a kortárs külföldi író kapja meg, akinek románra fordított könyvei a legsikeresebbek, a leginkább keresi és olvassa őket a közönség.
Esterházy Péternek eddig hat könyve jelent meg román nyelven:  a Hahn-Hahn grófnő pillantása és a Hrabal könyve című kötetét a napokban mutatták be Bukarest legnagyobb könyvesboltjában, a Carturestiben, és köteteiért rajonganak a román olvasók – mondta az MTI-nek Esterházy román fordítója, Anamaria Pop.
A műfordító arra is kitért, hogy fordításában tavaly adták ki románul a Harmonia caelestist és a Javított kiadást is. Korábban már megjelent Romániában A szív segédigéi és az Egy nő című Esterházy-kötet is.
A Nemzetközi Irodalmi Konferenciának a Román Írószövetség tengerparti villája ad otthont Neptunban. Az eseményen a világ minden tájáról mintegy 60 író vesz részt.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...