0:05
Főoldal | Rénhírek

Elkezdődött a 11. miskolci CineFest

Cannes, Berlin és az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztivál legjobbjait láthatják az érdeklődők a pénteken kezdődött 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amely a több mint kétszáz film mellett mesterkurzusokat, műhelybeszélgetéseket és koncerteket is kínál a filmrajongóknak szeptember 21-ig.

MTI | 2014. szeptember 13.

A nagyjátékfilmes versenyprogramban vetítik a középszerűségtől rettegő fiatal dzsesszdobos küzdelmét bemutató Sundance-fődíjas Whiplash-t, az egy család belső viszonyainak átrendeződését végigkísérő, Cannes-ban díjazott Lavinát vagy a szintén a francia fürdővárosban elismert Mommyt, amely egy intenzív és problémás anya-fiú kapcsolatot dolgoz fel. A húsz versenyfilm közül három magyar: Kerékgyártó Yvonne Free Entry című Sziget-filmje mellett Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című generációs alkotása és Miklósy Zoltán Manieggs – Egy kemény tojás bosszúja című animációja is indul a díjakért.

A versenyprogramhoz hasonlóan kizárólag magyarországi premiereket kínál a Kitekintő szekció is, amelyben olyan fesztiválsikereket tekinthet meg a közönség, mint a 12 évig forgatott Sráckor, vagy az öregkor elől Izlandra menekülő nyugdíjasokat bemutató Land Ho! – ez utóbbi egyúttal a fesztivál nyitófilmje is.

A nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Kísérőprogramként a szervezők betekintést engednek a spanyol, a francia, az indiai filmgyártásba és a szlovák animáció világába, továbbá a Magyarországon is elérhető Sundance Channel is bemutat négy új filmet a fesztiválon. Mindezeken kívül számos szakmai programot: dokumentumfilmes műhelybeszélgetést, operatőri és vágói mesterkurzusokat, filmtörténeti vetítéseket és koncerteket is kínálnak az érdeklődőknek.

A versenyprogram és a Kitekintő szekció összes filmjét magyar és angol nyelven, illetve felirattal vetítik. A CineFest minden vetítése és programja ingyenes.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!