0:05
Főoldal | Rénhírek

Eljárás a nyelvtörvény megsértése miatt – Walesben

Pandúrból rabló lett: a walesi gépjármű-regisztrációs hivatal egy biztosítatlan autó tulajdonosát kívánta megbüntetni – angolul. Hiba volt: lehet, eljárás indul a walesi nyelvtörvény megsértése miatt.

nyest.hu | 2009. október 6.

Teljesen átlagos történetnek indult. Elwyn Vaughan cégének egyik kocsiját állítólag érvényes biztosítás és regisztráció nélkül kapta lencsevégre egy kamera a walesi A492-es úton – legalábbis a Gépjárművezető- és Gépjárműregisztrációs Ügynökség szerint. Mivel Vaughan úr nem volt hajlandó elismerni felelősségét, a dolog végül a helyi bíróság elé került, akik be is idézték Vaughan urat. Ő viszont ahelyett, hogy a jelzett időpontban jelent volna meg, az újságok címlapjára került.Az idézést és a kísérő bírósági iratokat ugyanis kizárólag angol nyelven állították ki.

„Úgy véljük, átlagos walesi polgárként az eljárás sérti jogainkat, ellenkezik a Regisztrációs Ügynökség nyelvpolitikájával és ellenkezik a bírósági eljárásrenddel is. Ezért aztán elvi okokból nem tudunk megjelenni a jelzett időpontban” – nyilatkozta Vaughan a walesi Daily Postnak.

Egy bírósági tisztviselő jelezte, hogy bárkinek joga van a walesi nyelvű eljáráshoz, ha arra tart igényt. A Regisztrációs Ügynökség ugyanakkor nem tagadta, hogy az általuk kiadott dokumentumok csak angol nyelven készültek el. Az újságnak nyilatkozó tisztviselő elmondta, hogy többen felvetették már a kétnyelvűség igényét az ügynökségnél, kérelem is készült az ügyben, de a központ nem reagált a megkeresésekre.

Most úgy tűnik, a vádlóból vádlott lesz: a nyelvi jogokért kampányoló Cymdeithas yr Iaith Gymraeg (azaz a Walesi Nyelvi Társaság) azt szeretné elérni, hogy megbüntessék a regisztrációs hivatalt. A szervezet szóvivője elmondta, hogy remélik, a bírósági eljárás során az ügynökség rájön majd, mennyire fontos a walesi nyelvről szóló törvény betartása.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...