0:05
Főoldal | Rénhírek

Elhunyt Szépe György

Életének 81. évében elhunyt Szépe György, a magyarországi nyelvtudomány jelentős alakja, nyelvészgenerációk gondolkodásának meghatározó személyisége.

nyest.hu | 2012. szeptember 13.

Szeptember 12-én hajnalban meghalt Szépe György egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének korábbi tudományos osztályvezetője, a magyar nyelvtudomány jelentős személyisége – olvasható a Nyelvtudományi Intézet honlapján.

Szépe György
Szépe György
(Forrás: pte.hu)

Szépe György 1931-ben született nagykőrösi református családban. Az egyetemen magyar és francia szakon végzett. Diplomázása után, 1953-ban került a Nyelvtudományi Intézetbe. Ekkortól folyamatosan jelentek meg nyelvészeti munkái. Oktatói munkája is jelentős: kezei alatt nevelkedett  fel több nyelvészgeneráció. Egykori tanítványa, Kenesei István, a Nyelvtudományi Intézet igazgatója így ír Szépe tanár úrról visszaemlékezésében:

„Szépétől kérdezhettünk – bármit, bárhol, bármikor; saját vagy mások előadásai alatt, a folyósón összefutva, a magunk készülő cikkei kapcsán, vagy ha valahol valami újat olvastunk –, nem számított: a válasz nemcsak részletes és informatív, de szellemes és előrevivő is volt. Nem csoda, hogy Szépe körül a fiatal nyelvészek szinte neki »felesküdött« csapata alakult ki, akár intézményesen köréje tartoztak, akár máshol voltak alkalmazásban. Mesterként tiszteltük, és – az általa ránk hagyományozott, hajdani Eötvös Collegiumbeli szokást követve – rendületlenül »főtanár úrnak« szólítottuk  persze már tegezve, ahogy az »kollégák« közt szokás.”

Szépe György 81 éves volt. 

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. október 6. 19:19
2 tkis

Gyászjelentés a mai Népszabadságban: "Fájdalommal tudatjuk, hogy dr. Szépe György nyelvész, a PTE professzor emirátusa... elhunyt"

11 éve 2012. szeptember 13. 10:52
1 Livcsi

Örülök, hogy volt szerencsém hallgatni az előadásait.