0:05
Főoldal | Rénhírek

Elfelejtette anyanyelvét a kómából ébredt kislány - magyarázat

Tudósoknak van magyarázata arra, hogyan ébredhetett fel kómából egy horvát lány csak németül beszélve.

nyest.hu | 2010. április 26.

Gyorsan körbejárta az internetet néhány héttel ezelőtt egy 13 éves horvát lány esete, aki rövid kómából ébredve elfelejtette horvát anyanyelvét, és helyette németül kezdett el beszélni. A magyarázat a kisgyermekkori és későbbi nyelvtanulás közötti különbségben rejlik Michael Paradis, a nyelvtanulás agyi-idegi vonatkozására specializálódott kutató szerint, aki a Discovery News honlapján fejti ki véleményét.

Paradis leszögezi: teljességgel képtelenség, hogy a kislány ismeretlen nyelven szólalt volna meg. Csak olyan szinten tudhatott megszólalni németül, ahogyan már korábban is tudott iskolai némettanulásának és német nyelvű tévénézésének köszönhetően. Az lehetséges – véli a tudós –, hogy az így „felszedett” nyelvtudást a lány szülei és a környezete esetleg addig még nem vette észre. De az, hogy horvátul ideiglenes elfelejtett a kislány, egy orvosilag ismert jelenség.

A kisgyermekként elsajátított nyelvekért ugyanis az agy más része felelős, mint a később tanultakért. Tehát könnyen elképzelhető, hogy valamilyen vérömleny miatt károsult a kislány horvát anyanyelvért felelős agyterülete – de ez nem befolyásolta az agy másik része által kezelt, és később tanult német nyelvi képességeit. Ilyenkor a vérömleny általában pár hét vagy hónap alatt felszívódik, és ezzel párhuzamosan visszatér az anyanyelv is.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!