0:05
Főoldal | Rénhírek

Életveszély kémiaórán?

Iskolai kémiai kísérletben okozott balesetet a metanol óvatlan használata New Yorkban.

nyest.hu | 2014. január 10.

Ha különböző ásványi anyagokat meggyújtunk, különböző színű lánggal égnek el; ez pedig az anyagok eltérő kémiai tulajdonságaival magyarázható. Ezért hívják ezt a kísérletet angolul rainbow experimentnek, azaz ’szivárványkísérlet’-nek. Az amerikai iskolák kémiaoktatásában bevett kísérletnek számít látványossága miatt. Nemrégiben azonban egy manhattani iskolában többen égési sérüléseket szenvedtek, miután baleset történt a kémiaórán. Egy gyereket pedig súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba - számol be az esetről a The New York Times.

A mostani baleset azonban nem előzmények nélkül való. Rendszeresen történnek hasonlóan tragikus események a szivárványkísérlet elvégzése közben. 2006-ban például egy ohiói iskolában az akkor 15 éves Calais Weber testfelületének 48 százaléka megégett, a rosszul elsült kísérlet után két és fél hónapig kórházban volt, mesterségesen kómában tartották, és ma  is megvannak égési sebeinek a nyomai. Ő szerepel abban a videóban, amelyben a kémiai kísérletek biztonsági óvintézkedéseire hívják fel a figyelmet.

Calais elmondja, hogy elsősorban azért tragikus számára, hogy az övéhez hasonló baleset megtörténik újra és újra, mert elkerülhető volna. Minden esetben ugyanis arról van szó, hogy emberi mulasztás, illetve tudatlanság és hanyagság áll a tragédia hátterében.

A kísérletben katalizátorként használt metanol szokott ugyanis felrobbanni, illetve tüzet okozni. A metanol szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, de igen alacsony a forráspontja, így rendkívül illékony. Így elegendő, ha csak egy kicsit melegebb van a teremben, vagy akár egy elektromos szikra is kész robbanást okozni. Calais esetében például az történt, hogy a metanolt tartalmazó üveg robbant fel a lány kezében, amikor éppen rá akarta önteni az egyik edényben található ásványra. Az üveg túl közel került a lánghoz, a benne levő metanol felforrt és az üveg felrobbant. Az idei balesetben pedig a légnemű metanol lobbant lángra egy 30 fős osztályban többeket megsebesítve.

Életveszély kémiaórán?
Forrás: fc00.deviantart.net

A szivárványkísérlet elvégzése - bármilyen furcsa is - teljesen legális. Calais azt is elmondja, hogy nem is az a cél, hogy ezt a kísérletet betiltsák az iskolákban. A kísérlet veszélyeire akarják felhívni a figyelmet, és arra, hogy a biztonsági előírások betartása és a védőfelszerelés használata mennyire fontos lehet. Ha ugyanis szabályosan végzik el a kísérletet, akkor az ilyen balesetek elkerülhetők.

Forrás

School Experiment That Burned Boy Was Focus of Federal Warning

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!