0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyre több török érdeklődik a Mohácsi Történelmi Emlékhely iránt

Török turisták is egyre nagyobb számban érdeklődnek a megújult Mohácsi Történelmi Emlékhely iránt, amelyet augusztus vége óta több mint kétezren kerestek fel.

MTI | 2011. október 21.

Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta: az új fogadóépület a műszaki átadás-átvétel és a próbaüzem okán még nem látogatható, de maga az emlékhely sok magyarországi iskolás és felnőtt csoportot, valamint egyéni látogatót fogad. A fejlesztés hírére pedig számos külföldi, köztük horvát és határon túli magyar, továbbá dunai hajóutakon résztvevő török turista is érkezik.

Megjegyezte, hogy az ingatlan használatba vételi eljárása október végén indul, addig a turisták csak a sírkertbe és az íjászpályára mehetnek be.

Az igazgatóhelyettes magyarázata szerint a török érdeklődés eddig is jelentős volt az emlékhely iránt, mert bár az 1526-os mohácsi csata a magyar történelembe komoly vereségként, a török krónikákba hatalmas győzelemként és egy azelőtt bevehetetlennek tűnő terület elfoglalásaként került be. Most azonban, hogy a helyszínen nyíló kiállításhoz török forrásokat is felhasználtak, az ismereteket pedig a magyar és az angol mellett törökül is hozzáférhetővé tették, az emlékhely különösen vonzó úti cél lett számukra.

Az 1976-ban nyílt Mohácsi Történelmi Emlékhely az elmúlt egy évben újult meg, a bejárata mellett emelt fogadóépület átadási ünnepségét augusztus 28-án, a csata 485. évfordulója alkalmából rendezték.

A Kossuth-díjas Vadász György által tervezett, húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó négyszintes fogadóépület állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de van benne látogatóközpont, rendezvényterem, információs pont, ajándékbolt is. Az érdeklődők korszerű interaktív módszerek és berendezések révén ismerhetik meg a csata előzményeit, egyes mozzanatait és az azt követő események sorát.

A különböző generációknak és a történészeknek külön filmek készültek a mohácsi vésszel kapcsolatos ismeretek átadására, az ütközet szemléltetésére pedig egy háromdimenziós videojáték alapján készült bemutató szolgál. A cél az, hogy a magyar történelem e kiemelkedően fontos eseményét régészeti leletek, korabeli magyar és török történelmi források felhasználásával élményszerűvé tegyék a látogatók számára.

A beruházás keretében nemcsak új fogadóépületet emeltek, hanem felújították a sírkertet, a környező erdőkben történelmi tanösvényt, íjászpályát és parkolóhelyeket is kialakítottak.

A Mohácsi Történelmi Emlékhely megújítása része a Duna-Dráva Nemzeti Park, a siklósi, valamint a mohácsi önkormányzat több mint egymilliárd forintos komplex turisztikai fejlesztési programjának.

A 80 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt keretében Mohácson vízi sporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, pincéket újítanak fel, de jut pénz a Duna-parton partfalrendezésre is. Siklóson részlegesen felújították a várat, az építmény május végén nyílt meg újra a látogatók előtt.

A beruházásokra azért van szükség, mert ezek a látványosságok az 1970-es, 1980-as évek óta veszítettek népszerűségükből. A nemzeti park és a két érintett önkormányzat szeretné, ha a rekonstrukciók és az új élményelemek révén a siklósi vár, a mohácsi emlékhely, sőt egész Dél-Baranya vonzóbbá válna a turisták számára.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. október 21. 18:05
1 doncsecz

Nálunk is a szentgotthárdi csata emlékei nyomán egy külön török küldöttség utazik ki egy török feliratú emlékműhöz Nagyfalvára és megemlékezik a csatában elesett vitézekről. Bár túl nagy török aktivitást nem észlelek azért a környékünkön.