0:05
Főoldal | Rénhírek

Egy virágzó város haldokló nyelve

Sanghajban nemrég ért véget a világkiállítás, a város virágzik, a helyi kormány szerint a város nyelve azonban eltűnőben.

nyest.hu | 2010. november 22.

Sanghaj 14 milliós világváros, a kínai gazdasági fejlődés csodájának egyik mintapéldája. A nemrég véget ért világkiállítás miatt a város különösen sokat szerepelt mostanában a hírekben, melyet 73 millió látogató tekinthetett meg. Azért biztos vannak még olyanok, akik meglepődnek a sanghaji helyi kormány állításán, hogy a város nyelve veszélyben és eltűnőben van. Hát nem kínaiul beszélnek Sanghajban?

A válasz az, hogy Sanghaj környékén hagyományosan nem az országban hivatalos mandarin kínait beszélik, hanem a vu dialektus – lásd korábbi cikkünket – melyek nem kölcsönösen érthetőek. A város vezetése „tiszta” sanghaji kiejtésű alkalmazottakat keresett, de alig találtak megfelelő személyeket – írja a CNN GO riportja.

1956 óta a mandarin kínai az oktatás kizárólagos nyelve Kínában, leszámítva a nagyobb kisebbségek – mint a tibetiek és az ujgurok – autonóm körzeteit. Sanghaj próbál élenjárni a helyi dialektusok használatának felélesztésében, e közben kellett ráébredniük, hogy a 40 évnyi mandarin nyelvű oktatásnak köszönhetően a lakosság ma már egy fajta keveréknyelvet használ. A vu megmentése érdekében, lehet hogy a nyelvi tisztaság fogalmát is újra kellene értelmezniük a vezetőknek.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!