0:05
Főoldal | Rénhírek
Eyak nyelvtanfolyam

Egy nyelv, amit már csak egyetlen ember beszél

Olyannyira kihaló nyelvet tanul egy 21 éves francia művészfiú, hogy valószínűleg ő a nyelv egyetlen beszélője az egész világon. Az utolsó ember, aki előtte az eyak nyelvet folyékonyan használta, 2008-ban halt meg.

nyest.hu | 2010. június 30.

A francia Guillaume Leduey oktató dévédékről kezdte tanulni az eyak nyelvet, miután látott egy dokumentumfilmet a tévében az utolsó emberről, aki folyékonyan tudott eyakul. Mary Smith Jones, aki anyanyelveként beszélte a mára kihaltnak tekinthető nyelvet, 2008-ban halt meg. A 21 éves művészt annyira megérintette a történet, hogy elhatározta, tovább viszi a hagyományt. Most eyak meséket tanul meg szóról szóra, így próbálja felfedezni az alaszkai nyelv struktúráját.

Az alaszkai Cordova látképe egy 1910-es képeslapon: itt éltek az eyak őslakosok
Az alaszkai Cordova látképe egy 1910-es képeslapon: itt éltek az eyak őslakosok
(Forrás: Wikipedia)

Ebben segítője is akad: egy 75 éves nyelvész, Michael Krauss, aki az alaszkai Fairbanks Egyetem professzoraként évtizedekig tanulmányozta az eyak nyelvet és kultúrát. Munkája során ő alapította meg az Alaszkai Őslakos Nyelvi Központot (Alaska Native Language Center), továbbá eyak szótárt készített, és számos eyak történetet fordított le angolra – számol be az AP Hírügynökség.

Az eyakot az alaszkai öböl mentén élő őslakosok beszélték, eredetileg sem nagy számban: csupán néhány száz eyakot tart számon a történelem. Nyelvük és kultúrájuk azonban teljesen eltűnt, miután az amerikai telepesek megérkeztek a területre. „A konzervgyárak és a vasút hajnala felemésztette mindazt, ami az eyakokból megmaradt” – magyarázza a professzor. Így aztán az eyak volt az első a 20 alaszkai őslakos nyelv közül, amelyik kihalt. Az első – de valószínűleg nem az utolsó.

Az eyak utolsó anyanyelvi beszélője, Marie Smith Jones 2008-ban halt meg. Egy alaszkai filmes még 1995-ben megörökítette őt egy dokumentumfilmben– ez a film fogta meg annyira Leduey-t.

S hogy miért vállalkozik egy fiatal, feltörekvő művész arra, hogy megtanuljon egy gyakorlatilag kihaltnak tekinthető nyelvet? A választ Leduey maga sem tudja, s már a szülei is arra biztatják, kezdjen el inkább pénzt keresni. Ő egyelőre még kitart a különös hobbi mellett, és megpróbál olyan ösztöndíjat felkutatni, ami hasonló célokat támogat. „Érdekes olyan nyelvet tanulni, amit valószínűleg rajtam kívül senki nem fog beszélni” – vallja az amúgy 6 nyelven beszélő fiatalember, aki nemrég meglátogatta Marie John Smith lányát is Alaszkában. A találkozás meghatóra sikerült: Leduey eyakul szólt egy fél-eyakhoz, aki sohasem beszélte szülei anyanyelvét.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!