0:05
Főoldal | Rénhírek

Döntés a MOGYE-ügyben

Várhatóan keddi ülésén fogadja el a román kormány a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karáról szóló kormányhatározatot.

MTI | 2012. március 13.

Megszületett az egyezség a román kormány tagjai között arról, hogy mi lesz a tartalma annak a kormányhatározatnak, amelyet a bukaresti kabinet várhatóan keddi ülésén fogad el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) tervezett magyar karról – jelentette ki hétfő este Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Az MTI tudósítója  korábban arról számolt be: a MOGYE mintegy négyszáz román diákja vonult hétfőn délután a marosvásárhelyi főtérre tüntetni annak a hírére, hogy  a kormány határozatot készül kiadni az egyetem ügyében.

Kelemen Hunor az Agerpres román hírügynökségnek elmondta: Mihai Razvan Ungureanu román miniszterelnökkel és a kormány több tagjával hétfőn folytatott megbeszélésen megállapodtak: egy magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti kar létrehozásáról szól majd az a kormányhatározat, amelyet a kabinet várhatóan kedden fogad el.

Hétfőn az RMDSZ képviselői és szenátorai nem vettek részt a parlamenti végső szavazáson, így a törvényhozó testület mindkét háza határozatképtelen volt. Kelemen elmondta, hogy az RMDSZ törvényhozói mindaddig nem vesznek részt a szavazáson, amíg nem rendeződik a MOGYE magyar karának kérdése.

A kormánytagok közötti tanácskozásra azért kerítettek sort, mert hétfő délelőtt a román kormánykoalíció felhatalmazta a kabinetet, találjon törvényes megoldást egy kormányhatározat keretében a magyar tagozat létrehozására.

Korábban az RMDSZ és a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) között vita tárgyát képezte, hogy a kormányhatározat konkrétan magyar tagozat, oktatási vonal, intézetek vagy kar létrehozásáról rendelkezzen. Az első három kifejezés ugyanis szerepel a tavaly hatályba lépett oktatási törvényben, amely kimondja, hogy az olyan multikulturális egyetemeken, mint a MOGYE, önálló struktúrába kell szervezni a magyar nyelvű oktatást. Az RMDSZ azért ragaszkodik a negyedik, a kar kifejezéshez, hogy az egyetem vezetőségének ne adjon jogi támadási felületet a kormányhatározat ellen azon a címen, hogy a kormány megsérti az egyetemi autonómiát.

A MOGYE-n jelenleg románul, magyarul és angolul is zajlik az oktatás, de a magyar oktatóknak nincs semmilyen önálló döntési jogkörük, ezt hivatott megteremteni az új kar.

Marosvásárhelyen közben ismét tüntetett a MOGYE mintegy négyszáz román diákja az ellen, hogy a kormány határozat révén akar beavatkozni az egyetem életébe. A tüntetők táblákon hirdették: nem akarnak etnikai elkülönülést, elutasítják a politika beavatkozását az egyetem ügyeibe.

Szabó Béla, az egyetem magyar tanárainak szószólója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy szerdára az egyetem fegyelmi bizottsága elé idézték azokat a magyar tanárokat, akik január 25-én vele együtt részt vettek a budapesti kitüntetésen. Ekkor Schmitt Pál a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntette ki Szabó Bélát. Az egyetem fegyelmi bizottsága most azt vizsgálja, hogy az említett napon igazoltan hiányoztak-e a magyar oktatók az intézményből.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!