0:05
Főoldal | Rénhírek

Videó a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosi képzésért

Felhívással fordult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőségéhez Ádám Valerián, a Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület titkára, aki a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának létrehozását sürgeti, és nyomatékul tüntetést helyezett kilátásba.

MTI | 2012. február 10.

Ádám Valerián tavaly már több tiltakozást szervezett amiatt, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román többségű szenátusa ellenzi a magyar intézetek/főtanszékek létrehozását. Most a YouTube videomegosztó portálra feltöltött felvételen keresztül felhívást intézett az RMDSZ vezetőihez, amelyben kérte, hogy február 20-áig szülessen meg a magyar tagozat létrehozását biztosító intézetek megalapításáról szóló kormányhatározat. Ellenkező esetben tüntetést szervez a szövetség marosvásárhelyi székháza előtt.

Az RMDSZ az egyetem szenátusának ellenállása miatt kormányhatározat révén akarja elfogadtatni a MOGYE magyar tagozatának megalapítását. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán elmondta, hogy a szövetség olyan koalíciós megállapodást fog aláírni a következő napokban, amelyben szerepel a MOGYE magyar tagozatának létrehozása is.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy a magyar intézetek létrehozása körüli vitát egy kormányhatározat elfogadásával lehet megoldani. Hozzátette: az RMDSZ koalíciós partnerei egyetértettek a kérésükkel, és most azon dolgoznak, hogy törvényes keretet találjanak a probléma megoldására.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!