0:05
Főoldal | Rénhírek

Divat a nyelvtanulás Indiában

Mysore-ban, az indiai Karnataka állam második legnagyobb városában hirtelen divat lett nyelvet tanulni. A nem túl elszánt nyelvtanulók között a legnépszerűbb nyelvek jelenleg a francia, a német és az orosz.

nyest.hu | 2011. augusztus 17.

Vincent Vasanth Kumar, az egyik francia nyelviskola koordinátora szerint a hirtelen jött érdeklődésnek az lehet az oka, hogy az emberek rájöttek, az idegen nyelvek ismerete növeli az esélyeiket egy jó állásra, és ráadásul nagyon jól mutat az önéletrajzukban. A francia nyelvet ráadásul – szerinte  – könnyű megtanulni. Az sem elhanyagolható előny, hogy így megismerkedhetünk más kultúrákkal és országokkal is.

De a legtöbbeket leginkább a karrierjükben való előmenetel lehetősége motiválja. Egy építészmérnök hallgató szerint a multinacionális vállalatok inkább olyan fiatal munkaerőt keresnek, aki beszél idegen nyelveket, ő ezért döntött úgy, hogy tanul. „Ez nem arról szól, hogy külföldre akarnék menni. Sokoldalúnak kell lenni. Én a karrierem miatt tanulok nyelveket. Rengeteg lehetőség van itt Bangalore-ban is .”

Sigrid Benthin, német tanár viszont úgy látja, hogy nincs elég elszántság a diákokban. Rengetegen mennek nyelvet tanulni, és gyorsan túl akarnak lenni rajta. „Elfelejtik, hogy a nyelvtanuláshoz sok munka és elkötelezettség szükséges.”

Indiának 28 állama és 22 hivatalos nyelve van. A dél-indiai Karnátaka állam hivatalos nyelve a kannada, a közel 56 millió lakosból 44 millió beszéli. Ezt a nyelvet régebben canarisnak is hívták. A kannada dravida nyelvcsalád harmadik legnagyobb elterjedésű nyelve a tamil és a telugu mellett.

Forrás

The Times of India: Craze for foreing languages

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!