0:05
Főoldal | Rénhírek

Digitalizálási projekt Szabadkán

Elkészült a délvidéki magyar kulturális élet dokumentálására és bemutatására hat éve alapított zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) következő hat évre szóló stratégiai és digitalizálási terve.

MTI | 2012. február 28.

Most fejeződött be három vajdasági irodalmi folyóirat, a Létünk, a Kalangya és a Híd digitalizálása. A Létünk esetében ez négy évtizedet jelent, tavaly ugyanis már a 40. évfolyamába lépett a lap. Az 1934-ben alapított Híd pedig a Kárpát-medence legrégebbi irodalmi folyóirata – mondta el az MTI-nek Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója az intézet munkájának részleteiről, hozzátéve, hogy a közeljövő nagy feladatainak egyike a legnagyobb délvidéki magyar nyelvű közgyűjteményt magába foglaló Szabadkai Városi Könyvtár anyagának digitalizálása lesz. A digitalizálást elsősorban a VMMI munkatársai végzik, ugyanakkor a szabadkai anyag esetében helyben, a könyvtárosok közreműködésével zajlik majd az állomány elektronikus feldolgozása.

Most elkészült stratégiájának és digitalizálási tervének megfelelően a VMMI eddigi feladatainak megfelelően a következő hat évben is folytatja a vajdasági magyarság szellemi örökségének összegyűjtését és rendszerezését, hogy a kutatók és az érdeklődők számára elérhetővé tegye. A könyveket, folyóiratokat és egyéb nyomtatott kiadványokat, valamint a Vajdaság magyar népzenekincsét magába foglaló, elektronikus úton is elérhető gyűjtemény a tervezett egységes Kárpát-medencei adatbázis része lehet.

Hajnal Jenő elmondta még, hogy a digitális feldolgozással a legkisebb szórványtelepülésen élő magyarok számára is igyekeznek elérhetővé tenni a kulturális értékeket.

A VMMI a délvidéki magyarság részleges kulturális autonómiáját képviselő Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdaság Tartomány közös alapításában működik 2006 óta Zentán.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!