0:05
Főoldal | Rénhírek

Csúnya kommentek miatt perelik a Facebookot

A játékellenes pereiről, tüntetéseiről, törvényjavaslatairól, botrányairól híres, és ezeknek köszönhetően a médiában régebben oly sokat szerepelő kaliforniai ügyvéd, Jack Thompson ezúttal a Facebookot perli 40 millió dollárt követelve.

MTI | 2009. október 2.

A videojátékok örök ellensége azért indított pert a közösségi hálózat ellen, mert az nem szedette le a feldühödött játékosok róla írt kommentárjait. A pert Thompson a dél-floridai törvényszéken nyújtotta be.

Jack Thompson neve a játékvilágban igazi fogalommá vált azóta, hogy először indított pert még 2005-ben a Grand Theft Auto: San Andreas gengszterszimulátort fejlesztő Rockstar, a Sony Computer Entertainment America és Wal-Mart ellen, azt állítva, hogy játék erőszakos viselkedést indukál. Később a CBS egyik tévéműsorában Thompson ezt a címet és más akciójátékokat is „gyilkosságszimulátornak” titulálta, és több gyilkossági ügy okozójának is tartotta.

A pert Thompson elveszítette, de az általa „játékellenes keresztes háborúnak” nevezett törekvéseit nem adta fel: következő ügye a kollégiumi életet feldolgozó „rosszfiús” Bully volt. Amikor ezt az ügyét is veszni látta, idegei felmondták a szolgálatot, és olyan botrányosan viselkedett a bírákat szidva, hogy végül is eltiltották az ügyvédi gyakorlattól.

Thompson továbbra sem nyugodott: idén februárban olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szigorú börtönbüntetéssel sújtaná azokat, akik kiskorúaknak 18 éven felüli játékokat árulnak. A javaslat maga nem volt teljesen ésszerűtlen, azonban olyan szintű szakmai hibákat tartalmazott, melyek miatt végül ezt sem sikerült keresztülvinnie.

A Facebookon mindenesetre a megkeseredett, játékgyűlölő ügyvéd nem sok barátot talált magának: több száz kisebb-nagyobb csoport szentelt neki olyan oldalakat, amelyeken felhevült hangnemben írnak róla. A legártatlanabb megnyilvánulások is így szólnak: „gyűlölöm Jack Thompsont”, „állítsák meg Jack Thompsont”, „tiltsák már be Jack Thompsont”.

Az ügyvéd azt állítja, hogy a kommentárok egy része veszélyes rá nézve és „sok fájdalmat és aggodalmat” okoztak neki. Konkrétan egy olyan állítást is idéz a periratban, amely szerint „Jack Thompsont pofán kéne már vágni egy Atari 2600-zal” (egy, a hetvenes évek végén népszerű játékkonzollal). Egy másik írás 50 dollárt ígér annak, aki Jack Thompsont szájon vágja és egy videóval bizonyítja tettét.

Thompson azzal is indokolja követelését, hogy televíziós szereplése óta többször is „zaklatták”: rálőttek a házára, tönkretették az autóját, és „szexuális segédeszközt” küldtek neki postán, éjszakánként pedig kénytelen volt kikapcsolni telefonját, hogy ne zavarják a dühös játékosok.

Parry Aftab, egy internetes ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint Thompson nemigen nyerheti meg a pert, mivel a Facebooknak semmilyen jogi felelőssége sincs azzal kapcsolatban, hogy felhasználói mit írnak rajta.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...