0:05
Főoldal | Rénhírek

Beszél ön európaiul?

Ha az EU-közigazgatásban dolgozna, ha gyakran kell uniós pályázatokkal bíbelődnie, vagy ha egyszerűen érdekli az EU-szaknyelv, ez a képzés önnek szól.

nyest.hu | 2012. november 21.

Angolul tudni nagyon hasznos ma Európában: az angol az Unió első számú munkanyelve, ami azt jelenti, hogy a legtöbb dokumentum ezen a nyelven készül el először, a megbeszéléseket, értekezleteket általában angolul tartják.

Azonban az Unió angol nyelve a gyakorlott nyelvhasználó számára is tartogat meglepetéseket: a szaknyelv ugyanis meglehetősen sajátosan alakul.

A Tempus Közalapítvány támogatásával most egy olyan tanfolyam indul, amelynek keretében a résztvevők megismerhetik a többnyelvű uniós kommunikáció sajátosságait. A képzés lehetőséget biztosít a résztvevőknek, hogy angol nyelven uniós alapismereteket szerezzenek, illetve ilyen irányú ismereteiket bővítsék, frissítsék, aktualizálják (pl. Lisszaboni Szerződés), valamint elsajátítsák az uniós témákhoz kapcsolódó (intézményrendszer, jog, közös politikák, stb.) szaknyelvi anyagot. A szaknyelvi képzés lexikális és nyelvi anyaga akár az uniós (EPSO) versenyvizsgára történő felkészüléshez is megfelelő.

A képzés során a résztvevők megismerkednek az EU alapjaival, az intézményekkel, a döntéshozatali folyamattal és a Lisszaboni Szerződéssel és az uniós kommunikáció sajátosságaival. A képzés hozzásegíti a résztvevőket azokhoz a nyelvi és interkulturális kompetenciákhoz, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy uniós kontextusban magabiztosan kommunikáljanak angol nyelven (uniós szakkifejezések, hivatalos és kötetlen műfajok).

Fischer Márta, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Idegennyelvi Központjának oktatója és Trebits Anna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója egy összesen 200 órás képzési programot állítottak össze. A program hét modulból áll, melyek mindegyike önálló tanúsítványt ad. A program első, 35 órás moduljából 17 óra az uniós ismeretek elsajátításával, felfrissítésével foglalkozik angol nyelven, 18 órát pedig az EU-angol szaknyelvi ismeretek elsajátítása tölt ki.

A kurzusokat olyan szakembereknek ajánlják, akik uniós projekteken dolgoznak, akik szeretnék bővíteni szókincsüket és elsajátítanák a hatékony kommunikációhoz vagy pályázatíráshoz szükséges angol kifejezéseket. A program kimondottan hasznos azoknak, akik az uniós közigazgatásban kívánnak dolgozni.

Jelentkezni és érdeklődni a Tempus Közalapítvány honlapján lehet.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!