0:05
Főoldal | Rénhírek

Beregszász: nem a magyar szavazólapokra

Hiába regionális nyelv a magyar Beregszászon, a polgármester-választáson a szavazólapok csak ukrán nyelvűek lehetnek.

MTI | 2013. május 17.

Nem engedélyezi magyar nyelvű szavazólapok nyomtatását az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) a június 2-i beregszászi előrehozott polgármester-választásra – írta csütörtökön a karpatalja.ma beregszászi hírportál. Az orgánum cikke szerint Beregszászon ismét kampánytéma lett az ukrán nyelvtörvény, miután a helyileg illetékes területi választási bizottság nem tudta eldönteni, hogy a szavazólapok csak ukránul vagy – tekintettel arra, hogy a városban a magyar regionális nyelvnek minősül – két nyelven, azaz magyarul is ki legyenek nyomtatva. Jogszabály-magyarázatért a testület a CVK-hoz fordult, amely hivatalos válaszában megerősítette, hogy az ukrán alkotmány és választójogi törvény értelmében a választási szavazólapokat államnyelven kell nyomtatni – áll az írásban.

A híroldal emlékeztetett rá, hogy korábban Babják Zoltán, Beregszász első polgármester-helyettese, egyben a két beregszászi hatalompárt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Régiók Pártja (PR) közös polgármesterjelöltje levélben kérte a helyi választási bizottságtól, hogy a polgármester-választásra szóló meghívókat és a szavazólapokat magyar nyelven is nyomtassák ki. A cikk szerint azonban ez mindössze kampányfogás volt a polgármesterjelölt részéről, mivel a nyelvtörvényt még nem hangolták össze a többi hatályos jogszabállyal, ezért a választási bizottságoknak az érvényben lévő választójogi törvény szerint kell eljárniuk.

Érdekes fejleménynek nevezi a híroldal, hogy a közel 20 ezer szavazásra jogosult beregszászi lakos összesen 19 polgármesterjelöltre adhatja majd le a voksát. A cikk szerint ugyanakkor a megméretésen számottevő eséllyel mindössze hárman indulnak: az UMDSZ és a PR említett jelöltjén kívül Orosz Géza, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese, akit a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) támogat, és a Kárpátalján befolyásos Egységes Közép (JC) párt által indított Olga Bizilja beregszászi polgármester-helyettes.

A további 16 jelölttel kapcsolatban a lap azt írja, a mögöttük álló pártok szándéka vélhetően az, hogy a kampány révén fokozzák politikai jelenlétüket és súlyukat a városban. Közéjük tartoznak a parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok, így az Udar (Ütés), a Szvoboda (Szabadság) és a Batykivscsina (Haza). A jelentősebb pártok jelöltjei jellemzően a város ismert és tekintélyes polgárai, ám közös vonásuk, hogy nem számíthatnak értékelhető, azaz a néhány százalékot meghaladó választási eredményre, ami azt is sejtetni engedi, hogy nagy részük csak afféle „technikai” jelölt, akiknek a feladata szavazatok elvonása az esélyesebbektől – írta a beregszászi hírportál.

Beregszászon azért tartanak időközi polgármester-választást, mert Gajdos István korábbi polgármester, UMDSZ-elnök a tavaly őszi parlamenti választáson a PR pártlistáján mandátumot szerzett, és az ukrán törvények értelmében le kellett mondania önkormányzati tisztségéről.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!