0:05
Főoldal | Rénhírek

Bábeli zűrzavar helyett bábeli harmónia

Közkinccsé tenni a magyar és külföldi műfordításokat: erre vállalkozik a Magyarul Bábelben internetes fórum. Jó barangolást!

nyest.hu | 2010. március 11.

Hogy hangozhat egy Ady-vers lengyelül? Vagy egy Arany-ballada csehül? Nem kell hosszas munkával teljes fordításköteteket felkutatnunk, mégis megtudhatjuk. A Magyarul Bábelben oldalon keresgélve ugyanis magyar remekművek fordítását és az idegen nyelvű költészet magyarra átültetett sorait egyaránt megtalálja a kíváncsi keresgélő.

A fórum már évek óta működik, de március 11-én került sor arra, hogy a nyilvánosság előtt is bemutassák. A Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont a műfordítók és műfordítások portálját bemutató rendezvénynek. Az ide ellátogatók többet is megtudhatnak a weboldal működéséről, tartalmáról.

A Magyarul Bábelben egyébként a Babel Web Antológia testvéroldala – olvasható a portálon. A válogatást maguk a felhasználók bővíthetik: feltölthetnek különböző műfordításokat, amiket azután szakemberek, hivatásos szerkesztők néznek át és tesznek közkinccsé. A sikeres fordítások szerzői nemcsak a saját önzetlenségüknek örülhetnek: a legjobbak a Web Antológiába is bekerülnek, így a szerzők és a fordítók egyaránt ismertté válhatnak.

Ha olvasóink is kedvet kaptak egy kis irodalmi barangoláshoz – vagy akár műfordításuk közzétételéhez – nincs más dolguk, mint ellátogatni az oldalra, és a Bábelmátrix segítségével kikeresni a forrásnyelvet és a célnyelvet, amikre kíváncsiak. És már indulhat is a kaland!

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!