0:05
Főoldal | Rénhírek

Az USA fellép a nyelvi jogok védelmében?

Az Egyesült Államok remélhetőleg fel fog lépni a nyelvi jogok védelmében – mondta a szlovák államnyelvtörvény kérdésével kapcsolatban, pénteken zárult washingtoni látogatása végén Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke magyar újságíróknak.

MTI | 2009. október 26.

„Jó remény van arra, hogy azt a fajta európai elkötelezettséget, amelyet tapasztalhatunk a nyelvi jogok védelmében, az Egyesült Államok egyértelműen kifejezésre juttassa” – fogalmazott.

Azt mondta, úgy érzi, a szlovák államnyelvtörvény megítélésében nincs lényegi különbség a magyar álláspont és az amerikai megközelítés között.
„Úgy látom, az amerikaiak politikai szinten elkötelezettek, hogy fellépjenek” – mondta, s hozzátette, „nyilvánvaló, hogy Szlovákiában a magyarellenes diszkrimináció kormányzati rangra emelkedett (...) a szélsőséges eszmék térnyerésének lehetünk tanúi”.

Németh Zsolt keddtől péntekig tartó hivatalos látogatásán az amerikai politikai élet sok, Közép-Európával foglalkozó vezető szakértőjével és politikusával találkozott. Tárgyalt mások mellett Daniel Frieddel, a guantánamói fogolytábor felszámolásáért felelős különmegbízottal, Richard Morningstarral, az energiabiztonságért felelős külügyi megbízottal, továbbá Robert Wexlerrel, a kongresszus európai albizottságának elnökével és Mike McFaullal, a nemzetbiztonsági tanács Oroszország-ügyi igazgatójával.

Kifejtette, nyilvánvalóan Washingtonban is várakozás előzi meg a magyarországi választásokat, a kormányváltást. Azt mondta, a magyar-amerikai kapcsolatokat kiegyensúlyozottnak látja, „van remény arra, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok nem fogják befolyásolni a választásokat”.

Azzal kapcsolatban, hogy egy jelentős demokrata párti adománygyűjtő személyében ismét politikai kinevezett lesz a budapesti amerikai nagykövet, úgy foglalt állást: a rendszerváltás óta Washington mindig politikai kinevezettet küldött nagykövetnek Magyarországra, s ez szerinte az ország elismertségét, rangját és tekintélyét tükrözi. Szerinte volt példa arra, hogy Magyarország jól járt a politikai kinevezett nagykövettel, utalva a leköszönt misszióvezetőre, aki kézzelfogható eredményeket ért el a magyar-amerikai kapcsolatokban, például a vízummentesség és az energiadiverzifikáció kérdésében.

Kifejtette: bízik abban, hogy az új, görög származású nagykövet kiterjedt kapcsolatrendszerével, demokrata párti beágyazottságával és térségi tapasztalatával elkötelezett lesz a kisebbségi jogok védelme mellett és nagy szolgálatokat tehet majd a kétoldalú kapcsolatoknak.

A külügyi bizottság elnökének washingtoni tárgyalásain a kiemelt témák között szerepelt, hogy a NATO milyen válaszokat adhat az új típusú kihívásokra, egyebek mellett az energiabiztonság terén. Meggyőződése szerint az Egyesült Államok folytatni kívánja az energiadiverzifikáció melletti elkötelezettségét, s ebben kiemelt helyet fog kapni a Nabucco gázvezeték ügye.

A megbeszéléseken szó esett az Oroszországhoz való viszonyról, amely kapcsán a politikus leszögezte: pragmatikus megközelítésre van szükség, amely azonban nem jelenthet elvtelenséget, meg kell határozni az együttműködés feltételrendszerét alkotó elvi kereteket. Ezek közé tartozik az érdekszféra-politika elutasítása, amelyet Washington is oszt. Felvetődött a Nyugat-Balkán ügye is, ennek kapcsán Németh Zsolt tárgyalópartnereinek jelezte: fontosnak tartja, hogy az Egyesült Államok továbbra is jelen legyen Európában nukleáris potenciáljával és a Nyugat-Balkánon is folytatódjon meghatározó politikai és katonai szerepvállalása.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...