0:05
Főoldal | Rénhírek

Az írek már gyúrnak a nyelvészeti olimpiára

Idén Svédországban tarják a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiát, amelyre Írországban már elkezdődtek a válogató versenyek.

nyest.hu | 2010. február 4.

Írországban elkezdődtek a válogató versenyek a svédországi Uppsalában zajló 8. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiára – adja hírül a Dublini Egyetem honlapja. A júliusi verseny előtt 250 ír diák vágott neki januárban a selejtezőknek. A középiskolások számára rendezett olimpiádok között a nyelvészet volt a kilencedik tudományág. Míg a megmérettetés 1959-ben csupán a matematikára épült, ma már 12 tudományágat ölel föl.

A nyelvészeti olimpia feladatsorát minden versenyző nemzet nyelvére lefordítják, így azok elméletileg egységesnek tekinthetők. Az elméleti, matematikai, és alkalmazott nyelvészeti témákat felölelő egyéni versenyben 5 feladatot hat óra alatt kell megoldaniuk a versenyzőknek. A négytagú nemzeti csapatokra pedig egy különösen nehéz feladat vár, aminek kidolgozásához 3-4 óra áll majd rendelkezésükre.

Az első években az orosz és bolgár diákok dominálták az olimpia éremtáblázatát, az utóbbi években viszont már kiegyenlítettebb lett a verseny az amerikai, a lengyel és a koreai diákoknak felkészültségének köszönhetően. Az írek célja az idén másodszor megrendezett selejtezőversennyel, hogy csapatuk felzárkózhasson a nemzetközi nyelvészeti élbolyba.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!