0:05
Főoldal | Rénhírek

Az internet megöli a szlenget?

Nyelvészek szerint a szleng alapvető funkciója, hogy csak egy csoport értse meg, de a netes szótárak beköszöntével mindez változni látszik.

nyest.hu | 2009. szeptember 15.

A szleng olyasfajta titkos kódot jelent, amivel egy közösség „bezárhatja” magát a világ előtt. Az internet terjedésével azonban mindez változni látszik. Egyre-másra jelennek meg a különböző szlengszótárak a weben, így egyrészt a kívülállók előtt nincs többé titok, másrészt a kodifikált szleng azonnal megszűnik szlengnek lenni.

Erről jelent meg egy írás Dougles Quenqua tollából a The New York Times egyik múlt havi számában. A cikk szerint „a múlt héten ha valakit jó fejnek akartál nevezni, mondhattad rá, hogy »Öregem, tiszta Obama vagy.« De ma? Kockázatos...”

A kérdésnek semmi köze a jelenleg dúló amerikai egészségbiztosítási harchoz vagy a politikához. Arról van csupán szó, hogy az „Obama” szlenges jelentése az egyik legnépszerűbb bejegyzés a Kaliforniai Egyetem legújabb szlengkötetében. És ha egy szó bekerül egy szótárba, az utcai varázsa azon nyomban elvész.

Pamela Munro, az egyetem professzora szerint az „Obama” mint szleng a szótárba kerülés pillanatától tulajdonképpen megszűnt. Ez pedig fontos dologra világít rá: az egyes szlengek életciklusa a gyorsan gyarapodó szótárakkal és a közösségi web – ami maga is új szavak bölcsőjét jelenti – kifejlődésével radikálisan lecsökkent.

Robert A. Leonard nyelvészprofesszor úgy fogalmazott: „az internet megfosztja a szlenget szociolingvisztikai értelemben vett kizáró erejétől – mondta. – Egy csoporton belül a szlenggyártással ugyanis kizárod az illetékteleneket.” Ez a funkció pedig nagyon nehézkessé válik, ha az egész világ hozzáfér a belső nyelvhez.

Szlengszótárak már a 18. századtól léteztek, de az elektronikus média túlságosan könnyűvé tette a szlenghez való hozzáférést. A gombamód szaporodó nyomtatott szlengszótárak mellett az olyan online források, mint az urbandictionary.com vagy slangsite.com naponta több száz bejegyzéssel gyarapodhatnak.

Nagyon nehéz pontosan látni, hogy egy menő szlengszó használata mikortól lesz már ciki, ugyanis különböző csoportok időben eltolva tehetnek egyes szavakat a saját szlengjükké. Az 1960-as angol hippimozgalom például sok szót használat az 1930-as évek amerikai fekete szókincséből. „Akkor 20-30 évbe telt, amíg ez átszivárgott az Atlanti-óceánon, ma 20-30 óra” – mondja Jonathon Green szlengszótár-szerző.

Szintén jó példa a káoszra, hogy a Gawker nevű celebblog az utóbbi időben ki akarta tiltani az „I'm just sayin'” („Jó, csak mondom”) kifejezést a szájtról, míg a CNN ugyanebben az időben „I'm just saying'” című rovatot indított.

A szlengismerethez való széleskörű hozzáférés a szleng lényegével ellentétes folyamat. A nyelvészek között általánosan elfogadott nézet szerint ha egy szlengszó bekerül egy szótárba, abban a pillanatban megszűnik szlengként létezni.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...