0:05
Főoldal | Rénhírek
Ingatlan, kapzsiság, hamisság, olimpiai karikák...

Az év szavai a Távol-Keleten...

...nem is mindig szavak, inkább írásjelek. Három kínai és egy japán versenyzőt veszünk szemügyre.

nyest.hu | 2014. február 13.

Korábban már bemutattunk egy összeállítást a 2013- as év európai szavaiból. Most ugorjunk a Földteke másik oldalára!

Kína: 房 [fáng]

Kína nem a demokráciájáról híres – nem csoda, hogy itt nem szavazással dőlt el, mi lesz az év szava, hanem kormányzati intézmények döntöttek. A győztes a 房 [fáng] lett: ez a szó a lakhatással, lakóingatlanokkal kapcsolatos kifejezésekben bukkan fel. Kínában is kipukkadt az ingatlanlufi.

Ingatlan – ingatagnak bizonyult
Ingatlan – ingatagnak bizonyult
(Forrás: Wikimedia Commons / ceku)

Szingapur: 霾 [mái] 

A szót a Lianhe Caopao című szingapúri kínai napilap szervezte, a győztes a 霾 [mái] ’köd, pára, szmog’ lett 130 000 szavazattal. Sikerének az az oka, hogy idén mérték Szingapúrban minden idők legnagyobb légszennyezettségét. A szó a 贪 [tán] ’kapzsiság, mohóság’ és a 网 [vang] ’internet’ szavakat előzte meg.

Tajvan: 假 [csia]

Szintén egy napilap, a United Daily News szervezte a tajvani év szava vresenyt. A győztes a 假 [csia] ’hamis’ lett,köszönhetően a hamisított termékekről és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos botrányokról szóló gyakori híreknek.

A kis hamis!
A kis hamis!
(Forrás: Wikimedis Commons / Samwingkit)

Japán: 輪 [rin] vagy [va]

A kandzsi a japán írásban használt, a kínaiból átvett, a szóra utaló logogramma (szójel), mely a kínai írásjelekhez hasonlóan nem utal a szó hangzására.

A versenyt a Japán Kandzsiismereti Társaság szervezte. A nyertes a  輪 jel lett, melynek kiejtése [rin] és [va] is lehet, jelentése pedig ’karika, kör’: az 五輪 [gorin] ’(olimpiai) ötkarika’ kifejezésben is ez szerepel. A választás hátterében az áll,  hogy Tokió elnyerte a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát – emellett azonban említik azt is, hogy szerepel a 2011-es földrengés és cunami által sújtott területének helyreállítására létrejött támogatói kör tágulni fog.

Forrás

13 words of the year from other countries

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!