0:05
Főoldal | Rénhírek

Az árgyélusát, ez közel volt!

Mi az árgyélus kismadár, mi köze van a gyehennához és a gyömbérhez, na meg Vörösmartyhoz?

nyest.hu | 2015. március 2.

Rémálmaink az olyan olvasói kérdések, melyeket az olvasó azonnal meg is válaszol – mert ezekre mit válaszoljunk mi? Névtelenül kérdező olvasónk is szinte minden kérdésére választ ad, így nekünk nem marad más, mint hogy réseket betömni – szerencsére akad néhány ilyen.

A fenti szó elsősoban az „árgyélus királyfi” szókapcsolatban fordul elő a népmesékben. Ebből arra következtettem, hogy ez valami nemzetségnév vagy rang jelzése. Viszont van egy melankolikus népdalunk is: „Az árgyélus kismadár nem száll minden ágra”. Itt nem tudom kitotózni, hogy mi lehet a jelentés. Van egy indulatszó is: „az árgyélusát”, mely érzésem szerint kb. ugyanolyan értelmű, mint a „teringettét”. De hogyan kerül ez ide?

Gondolkodtam azon is, hogy honnan ered ez a szó. A XVI. században keletkezett Árgirus királyfi széphistóriája arra utal, hogy ez talán egy név. A szó formája arra utal, hogy görög vagy latin eredetű.

Árgírus történetének legismertebb feldolgozása Vörösmarty Csongor és Tündéje
Árgírus történetének legismertebb feldolgozása Vörösmarty Csongor és Tündéje
(Forrás: users.atw.hu/kisordog-bagoly)
Olvasónk dicséretre méltóan eltalálja: az árgyélus valóban Árgírus királyfi nevéből ered. A hangváltozások sem különösen meglepőek. A középkori magyarországi latinban az eredeti [g] helyén [i] ([í]) és [e] ([é]) előtt [gy]-t ejtettek, pl. latin gehenna ’pokol’ > gyehenna,  latin gingiber > gyömbér stb. Az l ~ r ingadozásról korábban már külön cikket is közöltünk.

Nem csoda, ha olvasónk nem találja ki, mi az árgyélus jelentése a népdal Az árgyélus kismadár nem száll minden ágra sorában, hiszen ebből nem is lehet kikövetkeztetni. Könnyen tippelhetnénk arra is, hogy fajnévről van szó. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.) ilyen jelentésről nem tud, de ismer két melléknévi jelentést: ’kalandozó, bolondos’, illetve ’gonosz, rossz’. Ebben az esetben nyilván az előbbi jelentésben szerepel.

Azt sem nehéz kitalálni, hogy ez a jelentés a kalandozó, vándorló Árgyélus királyfinak köszönhetően alakult ki. A ’gonosz, rossz’ jelentést viszont már nehéz lenne ebből magyarázni. Ez feltehetően annak köszönhetően alakult ki, amire olvasónk is utal: a szót szitokszóként is használták. De miért?

Itt is a szokásos megfejtéssel kell jönnünk, mint szinte minden szitokszó esetében: a tabunak minősülő kifejezést egy másik, hasonló kifejezés váltja fel: a kutya életbe az a kurva életbe, a kutya fülét a kutya faszát, az az iskoláját vagy az istállóját az az istenit helyett. A TESz. szerint az az árgyélusát! az az arkangyalát! helyett használt eufemizmus.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (7):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. szeptember 28. 19:04
7 menasagh

@Irgun Baklav:

tényleg...nem figyeltem oda...

8 éve 2015. szeptember 28. 18:27
6 Irgun Baklav

@menasagh: szerintem a videó valaha nyilvános volt, csak mondjuk copyright-problémák miatt leszedték (priváttá tették).

A cikk márciusi. :-)

8 éve 2015. szeptember 28. 18:17
5 menasagh

Az árgyélus szó jöhet az angyalból is...

Amikor valaki azt mondja az árgyélusát akkor nem szitkozódik, hanem csak haragost akar mutatni valami kedves kifejezéssel.

8 éve 2015. szeptember 28. 18:06
4 menasagh

a videóra kattintva azt írja ez a videó privát...most akkor miért van kirakva ?

8 éve 2015. szeptember 28. 15:42
3 Krizsa

Az árgyélus kismadár azért nem száll minden ágra, mert csak oda száll. ahol szeret lenni. (Csak a kedvese, más nem érdekli a lányt, a fiút). A héber Arigá (az A torokhang) = vágyakozás, epedés.

8 éve 2015. szeptember 28. 15:20
2 baloch

Timaru-Kast Sándor könyvében olvastam, hogy árgyélus szavunk kelta nyelvből való etimológiai levezetése alapján a jelentése: sorsfordító, sorsdöntő. Azt nem tudom, hogy a csomaközi kelta fejedelmi sisakon lévő madarat is árgyélusnak nevezték-e, de akár kapcsolat is lehet közte.

hu.wikipedia.org/wiki/Csomak%C3%B6z

9 éve 2015. március 5. 16:38
1 lcsaszar

Van egy másik tippem, lehet hogy téves:

Árgyélus - Ardeal-ból, azaz Erdélyből származó, hasonlóan az Óperenciás tengerhez, mely az Enns folyón túli (Über Enns vagy Ober Enns, ebben nem vagyok biztos). Ld. még Hencidától Boncidáig tartó lakodalom, Burkus király, Bergengócia,stb.