0:05
Főoldal | Rénhírek

Számítógép ismeri fel az autizmust

Egy autizmust felismerő szoftvert fejlesztettek ki az USA-ban, ami állítólag 86 százalékos pontossággal működik.

nyest.hu | 2010. július 20.

Az autizmus korunk egyik kevéssé ismert, de növekvő gyakoriságú betegsége. A szülők pont ezért tarthatnak tőle. Az USA-ban most kifejlesztett szoftver a gyermek beszédét elemzi. Az elemzéshez arra van szükség, hogy rögzítsék a gyermek egy teljes napját, helyesebben az egy nap alatt elhangzott beszédet. A szoftver ezt elemzi és ez alapján állítólag 86 százalékos pontossággal mondja meg, hogy autista-e gyermekünk – jelenti az ABC Science honlapja.

Az autista gyermekek már egész korai életszakaszban kicsit máshogy beszélnek, mint társaik – ezt régóta tudják a gyermekekkel foglalkozó pszichiáterek. Az apró különbségek felismerése azonban nem könnyű egy rövid beszélgetésből, vagy a hozzá nem értők számára – erre szolgál az új fejlesztés. A program egy zsebben elhelyezhető felvevővel  rögzíti a gyermek beszédét, majd ezt elemzi ki.

A programot angol nyelvre fejlesztették ki, de a fejlesztők szerint igény esetén könnyen lehet majd más nyelvekre is alkalmazni. A szoftvert a nonprofit LENA Alapítvány jegyzi.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!