0:05
Főoldal | Rénhírek

Angolul lehet náci jelszavakat használni

A német legfelsőbb bíróság kimondta augusztus 13-án, hogy csak a német nyelven írt náci jelszavak használata tilos az országban, az idegen nyelvre fordított felirat viszont nem büntetendő.

MTI | 2009. augusztus 13.

A szövetségi bíróság ezzel megváltoztatta egy alsóbb fokú törvényszék ítéletét, amelyet egy neonáci ellen hoztak, akinél 100 darab trikót találtak „Blood and Honour” ('vér és becsület') felirattal. Ez németül eredetileg a nemzetiszocialista ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend jelszava volt (Blut und Ehre). Az illetőre 4200 eurós pénzbírságot szabtak ki.

A Blood and Honour egy nemzetközi szélsőjobboldali szervezet, amelynek németországi szárnyát betiltották. A náci szimbólumok és jelszavak használata eleve tilos Németországban, de a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy egy jelszónak nemcsak az értelme, de az eredeti nyelvi formája is jellegzetessége, amitől a fordítás megfosztja. Az ügyet visszaküldték első fokra, viszont rámutattak, hogy az illető mégis megbüntethető, mert a trikókon tiltott náci szimbólumok is voltak.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...