0:05
Főoldal | Rénhírek

Angolul jól tudó egyetemisták jelentkezését várják

Angolul jól tudó önkéntes egyetemistákra bízná a magyar uniós elnökség idején az országba érkező delegációk kalauzolását a Külügyminisztérium

MTI | 2010. augusztus 24.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az uniós szokásoknak megfelelően a 2011 első félévében esedékes EU-elnökség idején Magyarországon tartandó állam- és kormányfői, illetve miniszteri szintű ülések, konferenciák alkalmával az elnöki pozíciót betöltő tagállamnak kell gondoskodnia a külföldi delegációvezetők kíséretéről.

Ezt a feladatkört a magyar elnökség a korábbi tagállami gyakorlatnak megfelelően úgynevezett „összekötő tisztek” (Liaison Officer) alkalmazásával látja el: a kiemelt fontosságú rendezvényeken minden küldöttség mellé egy-egy ilyen segítőt delegálnak a tárca közlése szerint.

A 60 önkéntes munkája elsősorban protokolláris feladatokból áll majd, az elnökség, a delegáció és az érintett nagykövetségek között kapcsolattartó szerepet töltenek be, és az érkezéstől az elutazásig a delegációvezető rendelkezésére állnak – közölte a minisztérium.

A tárca tájékoztatása alapján két felsőoktatási intézménnyel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a Budapesti Gazdasági Főiskolával működnek együtt a kiválasztásban: az oktatási intézmények meghirdették a lehetőséget, és első körben válogattak a pályázók közül. Az így továbbjutó 140 jelölt végső kiválasztására szeptemberben további meghallgatást szervez a Külügyminisztérium.

A minisztérium szerint a jelentkezők elbírálásánál különös hangsúlyt kapnak a nyelvi készségek: feltétel a felsőfokú angol nyelvvizsga vagy idegen nyelvű diploma aktív, használható nyelvtudással. A pályázóknak továbbá az adott delegáció nyelvét is ismerniük kell.

A jelentkezőknek tájékozottnak kell lenniük a napi politikában és gazdaságban, a magyar kultúrában és történelemben, és ismerniük kell a fővárost is. El kell igazodniuk az adott delegáció kultúrájában, és alapfokú uniós ismeretekkel is rendelkezniük kell. További feltétel a jó problémamegoldó és kommunikációs készség, valamint a jó tanulmányi eredmény – tájékoztatott a tárca.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!