0:05
Főoldal | Rénhírek
Tudósítás Máltáról

Az EU-t is érdekli a nyelvtechnológia

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a nyelvtechnológia egyik legrangosabb nemzetközi konferenciáját, a Language Resources and Evaluation Conference-t (LREC). A konferencián szép számban képviselték magukat a magyar nyelvtechnológia művelői is. Tudósítás Máltáról.

Simon Eszter | 2010. június 2.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a nyelvtechnológia egyik legrangosabb nemzetközi konferenciáját, a Language Resources and Evaluation Conference-t (LREC). Az első LREC óta eltelt 12 évben jócskán kinőtte magát az esemény: jelenleg az egyik legfontosabb terepszemléje minden természetesnyelv-feldolgozással vagy ahhoz kapcsolódó területtel foglalkozó szakembernek és szervezetnek. A konferencia célja, hogy áttekintést adjon a tudomány ezen ágának jelen állásáról, hogy új kutatás-fejlesztési irányokat jelöljön ki, valamint teret adjon az eredmények publikálására és megvitatására.

A máltai főváros, Valletta látképe
A máltai főváros, Valletta látképe
(Forrás: Wikimedia)

Az idei LREC helyszíne Málta fővárosa, Valletta volt. A Mediterrán Konferencia Központ Málta legnagyobb konferenciaközpontja, egy impozáns történelmi épület. Az útikönyvekben Sacra Infermeria néven szerepel – 155 méteres hosszúságával ez volt a 16. századi Európa legnagyobb kórháza, melyet a johanniták építettek. Málta hányatott sorsú történetébe illeszkedően az épület a lovagok után először a franciák, majd az angolok kezére került, de mindvégig kórházként funkcionált. Az angoloktól való függetlenedés után, 1979-ben újították fel, és alakították át konferenciaépületté.

A Sacra Infermeria épülete kívülről
A Sacra Infermeria épülete kívülről
(Forrás: Simon Eszter)

A konferencia különleges figyelmet kapott Máltán: a máltai elnök, Dr. George Abela személyes támogatásáról biztosította a szervezőket, olyannyira, hogy az első esti welcome party céljára az elnök úr a résztvevők rendelkezésére bocsátotta nyári rezidenciáját. A Máltai Egyetem, a máltai Gazdasági Minisztérium, a máltai Turisztikai Hivatal és az Air Malta is a konferencia hivatalos támogatói voltak. A több mint 1100 előre regisztrált résztvevő fellendítette a szigetország amúgy sem elhanyagolható mértékű idegenforgalmát.

A konferencia épülete belülről
A konferencia épülete belülről
(Forrás: Simon Eszter)

Az LREC további támogatója volt az Európai Tanács elnöke, Herman van Rompuy is, aki külön figyelmet fordít a soknyelvű Unióban a nyelvi korlátok áttörésére, amelyhez nagyban hozzájárulhatnak a gépi fordítás terén elért újabb eredmények. Idén külön standokat kaptak az EU által támogatott projektek, köztük az iTranslate4.eu is, amelynek célja egy nagy közös európai webfordítási portál létrehozása és üzemeltetése, és amelynek külön érdekessége, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézete koordinálja.

A konferencián viszonylag szép számban képviselték magukat a magyar nyelvtechnológia művelői is: több előadáson és poszteren prezentálták fejlesztéseiket, melyek témájukat és eredményeiket tekintve is illeszkednek a nemzetközi trendek vonalába.

A főkonferencia május 19-től 21-ig tartott: 3 teljes napon keresztül, reggeltől estig párhuzamos előadásokon és poszterszekciókon lehetett részt venni, és tájékozódni a tudomány mai állásáról. A főkonferencia előtti és utáni 2-2 napon további tutorialok és workshopok zajlottak, melyek tematikája széles spektrumot ölelt fel az afrikai nyelvek feldolgozásától kezdve a többnyelvű referenciakorpuszok építésén keresztül az érzelmek automatikus felismeréséig. Lévén, hogy ez a konferencia alapvetően a nyelvi erőforrások előállításáról szól, a legtöbb cikk valamilyen adatbázis, korpusz vagy elemző eszköz bemutatását célozta.

Az impozáns nyári rezidencia
Az impozáns nyári rezidencia
(Forrás: Vincze Veronika)

Idén a trendi témák között szerepelt például a lexikonok, szótárak és vonzatkerettárak automatikus építése, a gépi dialógus- és diskurzuselemzés és a beszélő vagy a szövegíró érzelmeinek automatikus detektálása a szöveg bizonyos formai és grammatikai jegyei alapján. Továbbá egyre fontosabb kérdéskör – nem csak az LREC-en, hanem a nyelvtechnológia egészében – a már létrehozott eszközök kiértékelésének metódusa. Amióta a nyelvtechnológia hivatalosan is létezik, a különböző műhelyekben rengeteg adatbázist és szövegfeldolgozó eszközt hoztak létre. Manapság egyre erőteljesebben jelenik meg az egységesítés igénye: nem újabb és újabb, elszigetelten működő, egymással össze nem egyeztethető formátumú fejlesztésekre kéne költeni a pénzt, hanem a meglévőeket egységesíteni, és mindenki számára könnyen használhatóvá tenni. Ezt a célt tartották szem előtt az idei LREC szervezői is akkor, amikor a cikkek beküldésének feltételévé tették, hogy a fejlesztők szolgáltassanak információt a munkájuk során használt, illetve előállított eszközökről. A beérkezett adatokat feldolgozzák, és terveik szerint egy nemzetközi nyelvtechnológiai információs térképet rajzolnak ki ezek hálózatából.

További részletek a konferencia hivatalos weboldalán olvashatók.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!