0:05
Főoldal | Rénhírek

Amerika három hullámban települt be

A legújabb genetikai vizsgálatok azt állapították meg, hogy az amerikai kontinensre három nagy hullámban érkezett az ember.

nyest.hu | 2012. július 13.

Az amerikai bennszülöttek többségének ősei 15 000 évvel ezelőtt vándoroltak Ázsiából Alaszkába. A korábbi genetikai vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy ez az áttelepülés egyetlen hullámban történt. Most azonban egy nemzetközi kutatócsoport úgy eredményeket közölt a Nature című vezető tudományos folyóiratban – írja a BBC honlapja.

A vizsgálat során 52 amerikai bennszülött és 17 szibériai bennszülött csoportot vizsgáltak meg, összesen 300 000 DNS-variációt. Az anyag segítségével megállapították, milyen hasonlóságok és különbségek vannak a csoportok között.

Az eredmények azt mutatták, hogy a második és a harmadik betelepülési hullám már csak a sarkvidéki területet érte el. Az ezekre jellemző minták az eszkimó-aleut és a egy na-dene nyelvet beszélő népcsoport genetikai anyagában mutathatóak ki. Az eszikó-aleut beszélőinek 50%-a, illetve a kanadai csipevéj beszélőinek 90%-a az első hullámban érkezőkhöz tartozik: az új bevándorlók tehát keveredtek a legősibb őslakosokkal.

Az első hullám érkezésekor az ember fokozatosan hódította meg dél felé az ikerkontinenst, ellenkező irányú vándorlásra alig van példa. Az egyik példa a közép-amerikai csibcsan beszélőinek esete: nekik északról és délről származó génjeik is vannak, ami délről észak felé tartó vándorlásra utal. A másik példa a szibériai csukcsok esete: ők észak-amerikai géneket is hordoznak.

A kutatást nagyban megnehezítette, hogy az utóbbi ötszáz évben európai és afrikai gének is nagy számban jelentek meg a kontinensen. A kutatók ezt a tényezőt úgy igyekeztek kizárni, hogy olyan génszakaszokat vizsgáltak, melyek kizárólag észak-amerikai eredetűek lehettek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!