0:05
Főoldal | Rénhírek

A Velencei Bizottság már Szlovákiában

A Velencei Bizottság hétfőn tárgyal Pozsonyban a nemzeti kisebbségek, a civil szervezetek és az állami szervek képviselőivel.

MTI | 2010. január 18.

Viliam Figusch, az Európa Tanács pozsonyi tájékoztató irodájának igazgatója az MTI tudósítójának elmondta: a küldöttség az ellentmondásos nyelvtörvényről alkotott politikai és lakossági, civil véleményekre kíváncsi. „Bár tekintélyes intézménnyel állunk szemben, véleménye csupán javaslat jellegű” – jegyezte meg Figusch.

A Velencei Bizottságot, amely a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) független jogi szakértőkből álló testülete, még szeptemberben Szlovákia kérte fel szakvélemény elkészítésére az államnyelvtörvényről – jelentette be Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője.
A küldöttség hétfő délelőtt elsőként a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) képviselőivel folytatott megbeszélést. Petőcz Kálmán, az SZMK szóvivője elmondta: mintegy két óra állt rendelkezésükre, hogy kifejtsék véleményüket.

„Elmondtuk, hogy szükségesnek tartjuk az államnyelvtörvény módosítását. A parlamentben pedig el kellene fogadni egy átfogó kisebbségi nyelvhasználati törvényt, hogy az államnyelv és a kisebbségi nyelvek használata egyensúlyba kerüljön. Amíg ez nem történik meg, addig fel kellene függeszteni az államnyelvtörvénybe foglalt büntetéseket” – fejtette ki újságíróknak a találkozó után Petőcz. A találkozón – mint megjegyezte – szóba került a szlovákiai kisebbségi politika egésze is, mert csak így, összefüggésekben lehet objektív képet kapni arról, hogy miről is van szó tulajdonképpen.

A jogi szakértők ugyancsak meghallgatták Marek Madaric kulturális miniszter véleményét, és felkeresik az oktatási tárcát, valamint a külügyminisztériumot. Milan Lajcák külügyminiszter kedd délben találkozik a küldöttséggel – mondta az MTI tudósítójának Figusch.
Hétfő délután a küldöttség, amelynek tagja az olasz Sergio Bartole, a belga Jan Velaers és a holland Ben Vermeulen szakértő mellett Simona Granata-Menghini, a Bizottság titkárságának osztályvezetője, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd képviselőit is meghallgatja.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) előzetesen úgy tájékoztatott, hogy a küldöttséggel való találkozón részletesen ismertetni kívánják a párt nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontját. Ez tartalmazni fogja azt az elemzést is, amelyben azt vizsgálták, mennyire van összhangban az államnyelvtörvény és a Szlovákia által aláírt Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája, amelynek teljesítésére Pozsony nemzetközi kötelezettséget vállalt.

Kedd délelőtt a küldöttség Dunaszerdahelyre látogat, ahol megbeszélést folytat a város képviselőivel.

A független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottságot (a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottságot) az Európa Tanács tanácsadó szerveként 1990 májusában hozták létre. A bizottság főleg az alkotmányozás, a közjog, a választási kérdések és az alkotmánybíráskodás kérdéseivel foglalkozik, és a múltban olyan fontos kérdésekben foglalt állást, mint például a magyar státustörvény, a választójogi kódexek elvei, a bírói függetlenség, illetve a titkos CIA-repülések. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a szlovák nyelvtörvény megfelel-e az európai normáknak.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...