0:05
Főoldal | Rénhírek

A Velencei Bizottság a szlovák nyelvtörvény megváltoztatását javasolja

A magyar külügyi államtitkár és a szlovákiai Híd–Most már reagált, a szlovák kormány reakciója egyelőre késik.

MTI | 2010. október 26.

Az Európa Tanács Velencei Bizottságának októberi jelentése nagyon jó útmutató Szlovákia számára; úgy foglal állást, hogy a szlovákiai nyelvtörvény ellenkezik a nemzetközi jogi elvekkel és normákkal - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi ülésén.

Mint az államtitkár kijelentette, a Velencei Bizottság javaslatának fontos eleme, hogy a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt ne rendeljék alá az államnyelvtörvénynek, vagyis jogi egyensúlyt kell teremteni a kisebbségi jogok gyakorlása és az államnyelv védelme között.

Németh Zsolt szerint a szlovák államnyelvtörvény esetében további módosításokra van szükség, hogy az összhangba kerüljön a Velencei Bizottság álláspontjával. Hozzátette: bízik benne, hogy Pozsony rendezi a nyelvtörvény kérdését, és ezzel "kihúzza ezt a tüskét" a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatokból.

A Híd is üdvözli az állásfoglalást

„A bizottság következtetései a többségi lakosság és a nemzeti kisebbségek pozitív viszonyán alapszanak” - olvasható a magyar-szlovák polgári párt állásfoglalásban, amelyet Czuczor Nóra, a párt szóvivője juttatott el hétfőn az MTI pozsonyi tudósítójához.

A Híd örömmel fogadta a Velencei Bizottság értékelését, miszerint az államnyelv és a kisebbségi nyelv használata nemcsak konfliktusmentes, hanem azokat a határokat is megszabja, melyben az ország kellemesebbé és élhetőbbé válik.

„A kisebbségek jogai nem korlátozzák a többség jogait, ezért a Híd meglepetéssel figyeli egyes politikai pártok kijelentéseit, melyek a kisebbségi nyelvhasználatban veszélyt látnak a szlovák nemzetre és a szlovák nyelvre nézve egyaránt” - mutat rá az állásfoglalás.

A koalíciós párt aláhúzza: „Pozitívan értékeljük azt a tényt is, hogy a Velencei Bizottság nagy részben azokat a rendelkezéseket ajánlotta kiiktatni a törvényből,” amelyeket az aktuális törvénymódosítási javaslat is mellőzne.

„A Híd a Velencei Bizottság megállapításaival összhangban próbálja meg a jövőben meggyőzni Szlovákia lakosait és a politikai partnereit arról, hogy a szlovák nyelv védelme és a kisebbségi nyelv védelme nem áll ellentétben egymással, hanem kiegészítik egymást. A Híd parlamenti frakciójának tagjai a bizottság értékelése alapján fogják benyújtani törvénymódosítási javaslataikat a törvényalkotási folyamatban” - zárul a nyilatkozat.

Szlovákiában eddig sem az érintett állami szervek, sem a szlovák politikai pártok még nem reagáltak a Velencei Bizottság államnyelvtörvényt értékelő jelentésére. Az értékelést tavaly szeptemberben maga Szlovákia kérte, miután az államnyelvtörvény módosítása nemcsak a szlovák belpolitikában váltott ki vitákat, de feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában is.

Bugár Béla, a Híd elnöke néhány hete Pozsonyban arról biztosította Knut Vollebaeket, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosát, hogy Szlovákia nem zárja ki, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján további változásokat eszközöl az államnyelvtörvényben, amelynek módosítási javaslatát már a parlament elé terjesztette a kormány.

Az 1990-ben alakult és független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottság, amely az Európa Tanács tanácsadó szerve, azt vizsgálta, hogy a szlovák államnyelvtörvény megfelel-e az európai normáknak.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!