0:05
Főoldal | Rénhírek

„A tanítási órán nem beszélünk magyarul”

Ötvenszer íratta le egy tanítónő büntetésként két diákjával, akik zavarták a szlovákórát, hogy "A tanítási órán nem beszélünk magyarul" a dunaszerdahelyi általános iskolában - írta az Új Szó című pozsonyi napilap szombaton.

MTI | 2010. október 18.

Az eset szeptember végén történt. Peter Gajdos, a szlovák tanítási nyelvű iskola igazgatója szerint hibázott a tanítónő, s ezért az intézmény vezetésének nevében elnézést kért az érintettektől.

Gajdos úgy véli: mindegy, milyen órán történt a dolog; lényeg, hogy a fenyítés bármely formája elfogadhatatlan. „A híresztelésekkel ellentétben a kolléganő nem a totalitárius rendszer neveltje, s nem tiszta szlovák közegben nőtt fel” – mondta az igazgató. Hozzátette: a tanítónő mindössze második éve tanít, Dunaszerdahelyen nevelkedett, beszél magyarul.

„Épp szlovákórán helyettesített, és valószínűnek tartom, hogy hirtelenjében nem tudta kezelni az előállt helyzetet. Sajnos, a legrosszabb megoldást választotta” – mondta Gajdos. A 87 százalékában magyarlakta járási székhelyen semmiképp sem lehet érdeke a tanintézménynek, hogy elnyomja, tiltsa az anyanyelv használatát, tette hozzá az igazgató.

A Dunaszerdahelyi Hírnök című városi lap interjút közölt a tanítónővel; a kérdésre, hogy ha a gyerekek szlovákul beszélgettek volna egymás között, milyen szövegű büntetést adott volna, azt válaszolta:

„Én nem akarok semmi rosszat azoknak a gyerekeknek. Csak azon igyekszem, hogy tanuljanak meg jól szlovákul. Ha egymás között szlovákul beszélnének, gyorsabban megtanulnának szlovákul. Ez az, amit akarok, semmi mást.”

Az iskolaigazgató szerint „a kolléganő nem mérte fel tette következményeit, ami pedagógiai és politikai szempontból is helyteleníthető”.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. október 19. 10:34
1 doncsecz

Én Szlovéniában tanulok Erazmus ösztöndíjjal, s az előadáson ha néha a másik társamhoz magyarul szólok nem szól meg senki, csak azok ott fenn