0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyar iskolák Szlovákia legjobbjai között

Szlovákiában sok magyar azért fél magyar iskolába adni a gyerekeit, mert úgy hiszi, a magyar iskolák kevésbé színvonalasak, mint a szlovákok.

nyest.hu | 2013. április 11.

A magyar iskolák melletti kampányában egy figyelemre méltó táblázatot vetett be a „Fontos vagy!” mozgalom. A táblázat a Portál základných a stredných škôl (Általános és középiskolák portálja) által bemutatott listáról tartalmaz részleteket. A lista egy felmérés alapján készült, melyet a szlovákiai általános és középiskolákban készült. Az általános iskolákban szlovák nyelvből és matematikából, a középiskolákban ezek mellett angol és német nyelvből is végeztek felmérést. A magyar tanítási nyelvű iskolákban szlovák irodalomból és magyar nyelvből is tesztelték a diákok tudását. A „Fontos vagy!” az általános iskolák eredményeiből készített összefoglalót:

A szlovákiai általános iskolák ranglistája
A szlovákiai általános iskolák ranglistája
(Forrás: „Fontos vagy!”, Portál základných a stredných škôl)

 

A lista tetején Nyitra megye legjobb eredményei láthatók: itt az első két helyezett magyar tanítási nyelvű iskola. Nagyszombat megyében még ennél is jobb eredményt értek el a magyar iskolák: az első két hely mellett a negyediket és az ötödiket is megszerezték. Szlovákia legszínvonalasabbnak bizonyult iskolája ugyan szlovák tanítási nyelvű, de a második és harmadik helyet a Nyitra megyében győzedelmeskedő két magyar iskola szerezte meg.

Természetesen ez nem jelenti, hogy a magyar iskolák mindig jobbak, mint a szlovák nyelvűek: ehhez érdemes lenne egy pillantást vetni a lista aljára is. (Objektív eredményt természetesen csak a teljes lista összetett vizsgálatával kapnánk.) Sajnos azonban a honlapon csak a listák első negyede érhető el. Érdemes megjegyezni, hogy míg a lista élén álló iskola 100 pontból 78-at ért el, addig a közölt lista végén álló iskola 45,2-t – és ezzel az eredménnyel még mindig jobb, mint a szlovákiai iskolák háromnegyede! A lista tehát nem csupán arról árulkodik, hogy Szlovákiában vannak igen színvonalas magyar nyelvű iskolák is, hanem hogy a szlovákiai általános iskolák között hatalmas színvonalbeli különbségek vannak. Érdekes módon a szakiskolák és a gimnáziumok esetében (legalábbis az „elut negyedben”) sokkal kisebb a különbség. (A a legjobb szlovákiai gimnáziumok közé csak egy magyar nyelvű került be, az is a 23. helyre.)

.

.

.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!