0:05
Főoldal | Rénhírek
Amerikai iskolapad

A siker titka: kínai nyelvtudás

A kínai nyelv oktatása a spanyol és a francia után a harmadik helyre kezd felzárkózni az Egyesült Államokban.

nyest.hu | 2010. január 27.

Az amerikai állami iskolák ezreiben hagyták abba az idegen nyelvek oktatását az elmúlt évtizedben. A legújabb felmérések szerint ezzel szemben egy nyelv, a kínai, egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Míg tíz évvel ezelőtt mindössze 300 amerikai iskolában oktatták a kínai nyelvet, ez a szám mára 1600-ra nőtt, és tovább növekszik. A kínai kormány is segít az anyanyelvi tanárok biztosításával.

Hamarosan el tudják majd ezt olvasni az amerikaiak?
Hamarosan el tudják majd ezt olvasni az amerikaiak?
(Forrás: stockxpert.com)

A felmérést a Center for Applied Linguistics (Alkalmazott Nyelvészeti Központ) végezte 1997-es és 2008-as adatok alapján. Más források is hasonló következtetésre jutnak. Például a főiskolai és egyetemi felvételik szerint a kínaiból vizsgát tevő középiskolások aránya hamarosan meghaladja a német nyelvből vizsgázókét.

A kínai nyelv népszerűsége tehát a spanyol és a francia után lassan felzárkózik a harmadik helyre. Ez mindenképp hatalmas fejlődés a kínai nyelvoktatás számára egy évtized alatt. A szakértők szerint a kínai nyelv előretörésének oka a kínai gazdaság hasonlóan látványos fejlődése az elmúlt két évtizedben.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...