0:05
Főoldal | Rénhírek

A médiatörvény bírálói elleni hadjáratról

Intellektuális hisztéria a haza ellen címmel közölte bécsi tudósítója írását a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung a médiatörvény bírálói elleni kampányról.

MTI | 2011. január 17.

A beszámoló alcímében Reinhard Olt megállapítja: „Magyarországon hadjárat bontakozik ki azok ellen, akik állítólag felelősek a médiatörvényt érő nemzetközi bírálatokért". A tudósító beszámol az európai intézményekhez intézett felhívásról, amelyet magyar értelmiségiek mellett számos külföldi személy is aláírt, köztük Václav Havel volt cseh államfő, Marianne Birthler, a Stasi irattárát gondozó berlini hivatal vezetője, Adam Michnik lengyel publicista, Andrei Plesu volt román külügyminiszter.

„Eközben Magyarországon keresik azokat, akik felelősek az Orbán miniszterelnök kormányának médiatörvényét érő nemzetközi bírálatért – folytatódik a tudósítás. – Németh Zsolt külügyi államtitkár a magyar EU-elnökség hivatalos honlapján közzétett írásában „fölöttébb lehangolónak találja, ahogyan egyes magyar »értelmiségi« körök feltűnnek a hazájuk elleni hisztérikus kirohanások hátterében”. Németh gazdasági érdekeket is lát a tiltakozások mögött, és utal arra az EU bizottsághoz intézett levélre, amelyben Magyarországon működő külföldi bankok és konszernek menedzserei panaszkodnak a néhány ágazatra kivetett válságadóra. Németh írása mindazonáltal csak a magyar nyelvű honlapon található, az angol, francia és német nyelvűn nem."

„Nem egyedi hangról van szó – írja a FAZ tudósítója – úgy tűnik, hadjárat van kibontakozóban a liberálisnak számító tudósok és művészek ellen. A „liberális” jelző sok esetben a zsidó kódolt megfelelőjének tekinthető, főleg akkor, ha a megjelölést politikai-ideológiai címkeként használják bizonyos publicisztikai írásokban. A megtámadottak között van Heller Ágnes filozófus, Vajda Mihály germanista-filozófus, Radnóti Sándor irodalomtudós és -kritikus. Ők a kommunizmus idején megtorló intézkedéseknek voltak kitéve, néhányan közülük ma Orbán és a Fidesz, de még inkább a szélsőjobboldali Jobbik éles bírálóinak számítanak."

Olt kitér arra is, hogy szintén támadások érik a Fischer Ádám, Konrád György és Schiff András által Európa és az egész világ művészeihez intézett petíció aláíróit. A szövegből vett idézetek után így zárja beszámolóját a  német újság bécsi tudósítója: „a Magyar Nemzet című napilap, amelynek tulajdonosai Orbán híveinek számítanak, a napokban azt állította, hogy néhányan a liberális értelmiségiek közül visszaéltek állami támogatásokkal, mert nem rendeltetésszerűen használták fel azokat."

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. január 18. 13:38
4 Lalika

Kedves Rako!

Mindig értetlen vagyok, amikor valaki ilyen fura dolgokat fogalmaz meg:

"Te talán mások véleményéből alkotod a sajátodat, mint a legtöbben, kik a média-törvényt kritizálják annélkül, hogy a törvényt olvasták volna."

Honnan veszed, hogy nem olvastam? Egyrészt kénytelen voltam olvasni, ugyan amit én írtam róla, azt nem olvashatod. De a tasz.hu például pontokba szedve felsorolja a problémás részeket. Ezekre azon kívül, hogy azok kritizálnak, akik nem olvasták, értelmes választ máig nem kaptak. Talán egyetértesz, hogy vitát folytatni érvekkel lehet.

Aztán:" Ugyanis akkor nem írhatnának olyan hazugságot, hogy a MT a Tilos rádiót megbüntette. Ajánlom először tájákozódjanak, csak azután beszéljenek."

Ennek SEMMI KÖZE a médiatörvényhez! A Tilos Rádió ellen az előző médiatörvény alapján indult eljárás, ami meg is szűnt. Még ez a lap, a nyest.hu is beszámolt az eljárás végéről. Azaz megint csak csúsztat valaki, méghozzá kétféleképpen: sem az nem igaz, hogy valaki is a jelenlegi médiatörvénynek rótta volna fel ezt, sem pedig az, hogy nem számoltak be arról, hogy megszűnt az eljárás.

Kérlek, te is olvasd el az érveket, a felvetéseket, aztán arról beszéljünk, ne pedig olyan következtetéseket vonjál le, amikről nem lehet tudomásod, s amik azért meglehetősen dehonesztálók a másikra nézve - hiszen nem tudhatod, ki mennyire művelte ki magát egyes kérdésekben.

13 éve 2011. január 17. 15:33
3 Rako

@Lalika: Nagyon tévedsz!!!

Ez már sajnos egy nagyon régi magyar szokás.

Nagyapám egy 1879-ben, az Országgyűlésen elhangzott beszédében a következőket mondta:

"Fokozza a félreértés ezen veszedelmét az, hogy ezen alkalommal nemcsak azok beszéltek ily hangon, nemcsak azok ... a kiktõl a t. ház már régebb idők óta megszokta, hogy minden alkalmat megragadnak, melyben a magyar nemzetet túlzások és rágalmak által a külföld előtt gyanúsíthassák, hogy ezután, mint X. képviselő úr tette, hivatkozhassanak a külföldi lapok véleményére, - nemcsak azoktól jöttek ily támadások, kik minden alkalmat meg. ragadnak, hogy a külföld előtt martyr-szerepet játszhassanak, hanem akadt ezen igaztalan és méltánytalan megtámadásoknak viszhangja a ház azon t. oldaláról is, mely különben a magyar állam, a magyar nemzetiség elõharczosának, sőt talán egyedüli apostolának szereti magát nevezni. Es nem elégelte meg Y. t. képviselő úr, hogy tisztán saját nézeteire, saját, minden igaz magyart csak fájdalmasan érinthető gondolkozásmódjának kifejtésére szorítkozzék, hanem nem átallotta beszéde végén azon gyanúsítással élni, hogy vannak a házban és a házon kívül sokan, kik titokban bevallják, hogy neki igaza van, de nem merik azt nyíltan kimondani."

De Te talán mások véleményéből alkotod a sajátodat, mint a legtöbben, kik a média-törvényt kritizálják annélkül, hogy a törvényt olvasták volna.

De a hírekre sem figyelnek oda, amikor Magyarországot és a Médiahatóságot rágalmazzák:

Ugyanis akkor nem írhatnának olyan hazugságot, hogy a MT a Tilos rádiót megbüntette. Ajánlom először tájákozódjanak, csak azután beszéljenek.

Ugyanis, ha túl sokszor kiáltanak farkast, akkor végleg elveszik a hitelüket és még ha egy olyan pontot találnának ahol javítani lehetne/kellene, ott is ki fogják őket röhögni.

13 éve 2011. január 17. 14:31
2 Lalika

@Papuska: Kedves Papuska, szerintem tisztázzunk pár dolgot. Ilyeneket írsz:

"Szerintem jogosan mutatják be az ország lakóinak, hogy kik támadtak kívülről az országra."

Aki itt lakik, nem tud "kívülről" támadni az országra.

"egyre inkább igazolódik az a feltételezés, hogy az a politikai kör, aki a választók akaratából nem jutott be a parlamentbe, hátba támadta a törvényesen és demokratikusan megválasztott kormányt"

Stumpf Andrásra gondolsz? Balavány Györgyre? Látni kell, hogy a handabanda egy dolog. Megint másik, hogy vannak érvek amellett, hogy módosítani kell a médiatörvényt, mivel ordas hibákat tartalmaz. Ehhez képest a moderált, segítő szándékú felvetésekre reflexből olyan válaszokat kapsz, mint amit fentebb olvasol. Ez egyszerűen nincs így, és meglehetősen méltatlan a szakma azon képviselőivel szemben, akik konkrét kérdésekre várják hiába a választ a médiatörvénnyel kapcsolatban.

"közöttük sok a zsidó származású ember"

Ezt értelmezni sem tudom. Hiszen nem végezhettél felmérést. Szerintem jó eséllyel sok a ruszin származású is közöttük.

Elfogadom, hogy valamiért nem kedveled mások véleményét, de ezzel együtt azt meg neked kell megtenned, hogy - ha már veszed a bátorságot és vitatkozol másokkal - elolvasd az érveket, felvetéseket, amiket vitatsz. Ha ezeket teljesen ignorálod és ráfogod a dolgot egy külső rosszra ("nyilván bántani akarnak"), az bizony rossz jel.

13 éve 2011. január 17. 14:06
1 Papuska

Szerintem jogosan mutatják be az ország lakóinak, hogy kik támadtak kívülről az országra. Ha ezek liberális emberek voltak, úgy egyre inkább igazolódik az a feltételezés, hogy az a politikai kör, aki a választók akaratából nem jutott be a parlamentbe, hátba támadta a törvényesen és demokratikusan megválasztott kormányt. Szerintem, az hogy közöttük sok a zsidó származású ember, nem lehet alapja semmilyen általánosításnak. Nem a származás, hanem a tettek minősítik az embereket, és ha ez saját egzisztenciájuk megtartásáért saját hazájuk elleni tetteket jelent, az nagyon szomorú. Erről az jut eszembe elnézést kérek érte, de egyik madár se ... a maga fészkébe.